Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Kaput tárt a balatonfüredi Anna Grand Hotel / – elegancia, színvonal, minőség –

2008. augusztus 20. 22:21
Közel öt év mérlegét vonta meg az Anna Grand Hotel átadási ünnepségén Lengyel Ernő, a kft. ügyvezető-tulajdonosa. A kívül-belül megújult komplexumot Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere társaságában avatta a tulajdonos. A négymilliárdot is meghaladó beruházás eredményeként világszínvonalú létesítmény újult meg a reformkori városnegyedben.

A kezdetek 2003 októberére nyúlnak vissza, amikor a város önkormányzata eladásra felkínálta az épületegyüttest. A féléves egyeztetés eredményeként megalakult az a konzorcium (Lengyel Ernő vezetésével), amely elnyerte a jogot a négycsillagos szálloda megépítésére. A következő év tavaszán már a szerződést is megkötötték. A tulajdonos így emlékezett az első lépésekre: ekkor már el lehetett mondani, hogy a kocka el van vetve, de azt még nem sejtettem, milyen széles a Rubicon folyó…


Az eredeti elképzelések szerint 2006-ra tervezték a befejezést (akkor 1,2 milliárdos költségvetéssel), ám csakhamar rá kellett jönniük, legfeljebb 30%-os a készültségi arány. A bizonytalankodók (Lengyel Ernő megfogalmazása szerint) azonnal leugrottak a süllyedni készülő hajóról. Még a bank is hátat fordított a vállalkozásnak, mikor megtudták, hogy jóval négymilliárd fölé kerülhet az összeghatár. A számos nehézségtől nem ijedt meg Lengyel Ernő, pedig csak a mélygarázs helyéről kellett hatvanezer köbméter földet kitermelni, kötelezvényeket vállalni, megfelelni a több tucatnyi (pl. műemlékvédelmi stb.) előírásnak.


A tulajdonos (saját bevallása szerint is családja segítségével) képes volt felülemelkedni az akadályokon, s megvalósítani a hatalmas vállalkozást. Így a beruházás keretében 62 (korábban is meglévő) szoba teljes felújítása valósult meg, befejeződött egy 46 szobás új szállodarész, kialakítottak egy mediterrán udvart.


A négycsillagos Anna Grand Hotelben wellness funkciókkal is (infra-, finn- aromaterápiás szauna) bővült a szállodai szolgáltatás, az épületegyüttes alatt pedig 178 gépkocsi részére 3 szintes mélygarázs épült.

A hotel minden igényt kielégítő 100 szobája mellé étterem, söröző, borozó, vinotéka, éjszakai bár, mintegy 1200 négyzetméteres ún. vital-sziget, squash és bowlingpályák, s konditerem is épült.

Pál Béla egy száz évvel ezelőtt Füreden járt vendég akkori élményeit, dicsérő szavait olvasta fel a városképet már akkor is meghatározó szállodáról. Ezek a szavak – tette hozzá – ma is érvényesek, s a magánerős füredi fejlesztés a világ bármely táján megállná a helyét. A politikus megerősítette, hogy a reformkori városrész az eddigi fejlesztésekkel, valamint a közelmúltban elnyert támogatásokkal nemcsak a városnak, de a Balatonnak is jelentős idegenforgalmat generálhat.


A város polgármestere, dr. Bóka István megkockáztatta azt a kijelentést, hogy nem valószínű, hogy más be tudta volna fejezni ezt a beruházást. Megerősítette a Pál Béla által elmondottakat azzal, hogy kiegyenlítődni látszik a szezoni forgalom, s hogy belátható időn belül újabb szállodai férőhelyekre lesz szükség a Balatonnál. Hozzátette: annak érdekében is bizakodik a forgalom fellendülésében, hogy minél több adóforint folyjon be a város kasszájába.

A szalag átvágását követően a vendégek megtekinthették a választékos ízléssel épült és berendezett Anna Grand Hotel valamennyi létesítményét, s egy színvonalas fogadás keretein belül cserélhettek gondolatokat turizmusról, Balaton-fejlesztésről, gazdaságról, üzletről.

 

Zatkalik András
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.