Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Talmácsi hatodik lett Estorilban / Most nem romlott el Talma motorja, ennek ellenére nem lehet elégedett a magyar versenyző

2008. április 14. 0:12
A kilencedik helyről várhatta a rajtot Talmácsi Gábor, és annak ellenére, hogy ő a világbajnokság címvédője elégedett lehetett ezzel a pozícióval, látva az edzéseken mutatott teljesítményét. Pontosabban a motor teljesítményét, ugyanis a tavalyi évben a sebessége miatt ajnározott RSA Aprilia nem igazán akarta megmutatni erejét a riválisokkal szemben a portugál pálya hosszúnak számító célegyenesében, a legfőbb probléma az áttételek közti váltások idejével volt.
A reggeli szabadedzésen még minden rendben volt, a magyar fiú az egész mezőnynél gyorsabb volt. Ehhez azonban kellett az eső, aminek következtében világbajnokunk saját időmérős – kilencedik helyet jelentő – idejénél bő hat másodperccel volt lassabb. Örök igazság, hogy nedves aszfalton eltűnnek a motorerőkből származó különbségek, ugyanis délután, a száraz körülményekben rendezett versenyen megint csak nem akarta a motor leadni a tőle elvárható teljesítményt az egyenesekben.

Talma rajtja jól sikerült, ez azonban az első kanyar utánra annyit jelentett mindössze, hogy sikerült megtartania a kilencedik pozíciót. Bradley Smith csípte el legjobban a piros lámpák kialvását az élmezőnyből, az összetett győzelemre is esélyes fiatal angol a 13. helyről a negyedikre ugrott előre, és tartani is tudta a későbbiekben a tempót az időmérő élmenőivel. Így a verseny első harmadában Terol, Corsi, Smith és Olive igyekezett olyan előnyt kierőszakolni magának, hogy csak egymással kelljen foglalkozniuk a későbbiekben. Egyedül Talma volt, akinek megvolt az esélye, hogy csatlakozzon a négyeshez, ugyanis ígéretesen felküzdötte magát az Aprilia-val az ötödik helyig, nem egyszer jobb kört ment, mint az éppen aktuális élen lévő.

Az első négyes azonban a futam középső harmadában felhagyott egymás előzgetésével, ha el is haladtak egymás mellett, akkor is időt nyertek vele, ugyanis azt a célegyenesben tették egymás szélárnyékából kibújva. Ez pedig a magyar motorosnak annyit jelentett, hogy egyedül képtelen volt csatlakozni az élbolyhoz, hátulról pedig nem számíthatott segítségre, mert a verseny ezen szakaszában náluk gyorsabb volt Gábor. Jó hír volt azonban, hogy az első négyesből Smith eldobta motorját, így már karnyújtásnyira volt a dobogó honfitársunknak.

Az üzemanyag fogyásával azonban egyre könnyebb lett az egyes rajtszámú motor eleje, és ezáltal egyre instabilabb is. Ennek volt köszönhető, hogy Di Meglio és az edzésen remeklő Bonsey szinte rázuhantak hátulról Talmára, és a célegyenesben minden különösebb erőlködés nélkül el is mentek a betegeskedő RSA mellett. Csak a kanyarban sikerült felvenni velük sebességben a versenyt, így nem is tudott visszatámadni a magyar fiú, sőt pillanatokon belül Webb is elszáguldott mellette. Elöl Corsi egyértelműsítette mindenkivel, köztük Olive-val és a már korábban leszakadó Terollal is, hogy idén már másodszor nem lesz legyőzője a nyolcadliteresek között. Talma egy gyönyörű szélárnyékos előzéssel még kiküzdötte magának Di Meglio-val szemben a hatodik helyet az utolsó métereken, ezzel a világbajnoki címvédő megszerezte idén első pontjait.

 

A Portugál Nagydíj végeredménye (pontszerzők):

1 Simone Corsi                     Aprilia WRB               40:56.168

2 Joan Olive                         Derbi Belson             40:56.467

3 Nicolas Tero                      Aprilia WRB               41:02.523

4 Steve Bonsey                    Aprilia Degraaf           41:11.141

5 Daniel Webb                     Aprilia Molenaar          41:11.700

6 Talmácsi Gábor                  Aprilia Aspar 125        41:12.036

7 Mike Di Meglio                   Aprilia Ajo                 41:12.043

8 Stefan Bradl                     Aprilia Kiefer              41:14.055

9 Sergio Gadea                    Aprilia Aspar 125       41:14.291

10 Sandro Cortese               Aprilia Emmi 125        41:18.781

11 Andrea Iannone              Aprilia I.C.                41:23.658

12 Dominique Aegerter         Aprilia Ajo                41:23.712

13 Pol Espargaro                  Derbi Belson             41:24.538

14 Michael Ranseder             Aprilia I.C.                41:24.585

15 Efren Vazquez                 Aprilia Blusens 125    41:28.881

 

Az összetett állása 3 futam után:

1 Simone Corsi         59

2 Nicolas Terol         42

3 Joan Olive            40

4 Stefan Bradl          37

5 Sergio Gadea         32

6 Mike Di Meglio        29

7 Steve Bonsey        23

8 Daniel Webb          21

9 Scot Redding         20

10 Sandro Cortese     17

11 Bradley Smith       16

12 Talmácsi Gábor      14

 
A következő futam Sanghajban lesz május negyedikén.

Bitera Roland

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.