Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Nem a biztosítók, hanem a kórházak között kell verseny / Öt éves fejlesztési terve van a Veszprém megyei kórháznak

2008. augusztus 23. 14:49
A közelmúltban korlátozást kellett bevezetni a Veszprém megyei kórházban, mert túllépték az úgynevezett volumenkorlátot. Júliusig 100 millió forint értékben végeztek olyan beavatkozásokat, mely után nem kapták meg a szükséges támogatást. Sokan jönnek a megyén kívülről is műtétekre az intézménybe, részben a kórházintegrációnak köszönhetően, de az ellátási területen kívülről is nagy a vándorlás Veszprémbe. Híre ment az országban, hogy a nehézségek ellenére, működő, kiemelkedő hatékonyságú Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter kórháza. A Pannon-modellnek is máig sokan a csodájára járnak, hogy példaként használják az egészségügyi strukturális átalakítások során. Rácz szerint nem a biztosítók, hanem a kórházak között kell versenyhelyzetet teremteni. Akkor csak az az intézmény tud majd működni, ahol magas szintű a szolgáltatás színvonala. Különben elvándorolnak más kórházakba a betegek.
A Cholnoky Ferenc megyei kórházra valóban ráférnek az új műszerek és a további fejlesztés. Nem azért mert rossz helyzetben lenne, épp ellenkezőleg. A régió más megyéiből, sőt esetenként távolabbról is érkeznek betegek műtétre, ellátásra. Épp ezért sikerült ezen a nyáron túllépniük az úgynevezett volumenkorlátot, méghozzá 600-al. Ez annyit jelent, hogy körülbelül százmillió forint értékű szolgáltatás után nem kapták meg az OEP-től a támogatást. Tennünk kellett valamit, mert sürgősségi műtétek, beavatkozások mindenképp prioritást kell, hogy élvezzenek. Ezért bevezettünk egy korlátozást – mondta a Vehírnek Rácz Jenő. Több regionális szintű ellátást is folytatnak, ilyen a sebészet is, de a gasztroenterológiai ellátás például országos jelentőségű. A kórházintegráció során olyan bővítések történtek - így került be Várpalota és Zirc sebészeti ellátása is a Veszprém megyei kórházba – amire nem voltak felkészülve.



A súlyszámot a bővítéskor havi 3000-re helyezték, ezt 300-400 beteggel sikerül túlszárnyalni havonta. A több beteg viszont nem jelent többlet támogatást a biztosítótól, a hiány pedig veszélybe sodorhatja a kórházat. A főigazgató elmagyarázta, hogy a korlátozás alapján most először nyilvánvalóan a sürgősségi beavatkozásokat végzik ez, ezt követi azok ellátása, akik területileg is a Veszprém megyei kórházhoz tartoznak, akiknek a műtét viszont halasztani lehet, azt halasztják. A korlátozást októberben fogják feloldani. A kapacitási problémák végső megoldására akkor kerülhet sor, ha a parlament szavaz majd a költségvetés kapcsán a volumenkorlátokról. Addig is már előkészítés alatt áll az intézmény ötéves fejlesztési terve. Ezek közül elsőként a TIOP pályázat keretében igényelnek 550 millió forintot a sürgősségi betegellátás fejlesztésére. Ebből az összegből egykapus beléptető rendszert alakítanának ki.

Egyfelől ez közös diszpécseri szolgálatot jelent az OMSZ-nál. Ha valaki rosszul lesz, most több dolgot tehet, hívja a háziorvosát, az alapellátás ügyeletet, a kórházi ügyeletet, a mentőket – ő maga, hogy is tudná megítélni épp mire van szükség. Az átirányítás pedig időveszteség – mondta Rácz Jenő. Az aranyóra a legfontosabb, mindig a tünetektől számított első órában, az úgynevezett aranyórában dől el a beteg sorsa. Az időveszteség minimalizálását szolgálja az integráció is. A tervek szerint az alapellátás ügyeletet is a kórházon belülre költöztetik, így esetenként újabb negyed, vagy fél órát tudnak megspórolni. A megfelelő szakemberek pontosan látják, hogy a betegnek szakorvosi, vagy háziorvosi ellátásra van szüksége, esetleg egyéb kezelést igényel-e. Az 550 milliós pályázati keretből 50 millió a tervezés, illetve a pályázat előkészítése, a maradék 500 millió felét építészeti munkákra, másik felét az eszközpark további bővítésére, műszerekre fordítják.
 


A főigazgató abban bízik, hogy ha a pályázatuk első és második fordulója is sikeres, jövőre elkezdhetik a fejlesztéseket. Reménynek ad okot az is, hogy a sürgősségi programjuk kormányzati szinten is megerősítést nyert. Álmok persze még így is maradnak. Szeretnének izotóp diagnosztikát Balatonfüreddel összevontan, valamint egy olyan eszközt, mellyel érfestéses vizsgálatokat tudnának végezni. Az álmok viszont kellő támogatást kapnak a betegek részéről, hiszen évről évre az egész régióban a Veszprém megyei kórház fogadja a legtöbb beteget. Rácz Jenő szerint pontosan erre kellene helyezni a hangsúlyt, a kórházakat versenyeztetni, nem a biztosítókat. Ha valaki bennünk bízik, jöhessen ide bárhonnan az országból, de akkor hozza magával a TVK-ját is, vagyis mi kapjuk utána az OEP támogatást – mondta Rácz Jenő. Majd hozzátette, tudja, a beteg a lábával szavaz. Így ha egy kórház nem megfelelő szintű szolgáltatást nyújt, az beteget veszíthetne, ha beteget veszít pénzt is kellene, hogy veszítsen, így csak a színvonalas ellátás lenne életképes. A versenyhelyzet kórházak között fejleszteni tudná az egészségügyet.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.