Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Tiszta fejjel – folytatódik a rendőrség kampánya / – barátsággal jön a sulizsaru –

2008. augusztus 23. 17:42
Évente 1200-1300 ember hal meg Magyarország közútjain baleset következtében. Az okok között „előkelő” helyet foglal el az ittas vezetés és a gyorshajtás. A sokkoló képek a sajtó segítségével mindenhova eljutnak, ám úgy tűnik, nem érik el a kívánt hatást. A fentiek is indokolják, hogy a Magyar Rendőrség egy olyan intenzív kampányba fogjon, amelytől még nagyobb arányú közlekedési moráljavulást várnak, mint bármely eddigitől. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton kezdte meg „Tiszta fejjel” akcióját a balatonfüredi akvaparkban, ahol számos közéleti és közismert személyiség írta alá a józan közlekedésről szóló chartát.
A turisták által sűrűn látogatott vízi vidámpark jó helynek bizonyult a kiállításhoz, hiszen sok fiatal keresi fel azt nap mint nap. A kihelyezett tablókon pedig számos megszívlelendő adat, fotó, diagram látható, tanulmányozható. Köztük megdöbbentő idézetek azoktól, akiknek valamelyik hozzátartozója lett egy-egy értelmetlen tragédia áldozata. Többségükben fiatalok, akiknek a halálához az alkohol, a drog, vagy éppen a száguldozás, és persze saját felelőtlenségük járult hozzá.

Az eseményre egybegyűlteket a rendőrség képviselői köszöntötték. Váradi Károly ezredes, rendészeti igazgató ugyan hangsúlyozta, hogy összességében Veszprém megye baleseti statisztikája kedvezőbb, mint a tavalyi, s az országos átlagnál is jobban állunk, de az uniós elvárásoktól még lemaradunk.

A „Tiszta fejjel” kampány ugyan még tavasszal indult, de folytonossága nem szűnt meg. Célközönsége a fiatalabb korosztály. Azok, akik a nagy „bulizások” során lesznek áldozatok.

Az ezredes által elmondottakból kitűnt, hogy az ittas vezetés a halálos balesetek okait tekintve világszerte az első háromban szerepel a gyorshajtással és a biztonsági öv mellőzésével. Minden hetedik balesetért az ittas sofőr felel, s ami még elrettentőbb: minden tizedi sofőr vezet ittasan. A járművezetők között „előkelő” helyet foglalnak el a kerékpárosok (mondván: az nem is jármű!) és a segédmotorosok.

Váradi Károly rámutatott: az úgynevezett „diszkó balesetek” többsége éppen a vakáció alatt történik (évente kétszázan már nem térhetnek haza soha többé).

Hosszú éveken keresztül szinte tabutéma volt a drog. Ma már nyílt titok: nagyon sokan élnek vele, terjesztik, fogyasztják, s hatása alatt ülnek kormánykerék mögé. Ijesztő adatok hangzottak el a diákok köréből. Saját bevallásuk szerint minden ötödik középiskolás fogyasztott már valamilyen illegális szert. Kevesen tudják viszont, hogy a különféle „izmosító szerek” sok esetben váltanak ki beszűkülést, illetve a kábítószerhez hasonló hatást. Ugyanez vonatkozik a gyógyszer és az alkohol együttes fogyasztására.

A rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni: nem büntetni, hanem megelőzni akarnak! (persze a megérdemelt büntetés elhalasztásáról, elengedéséről a zéró tolerancia meghirdetése óta nem érdemes filozofálgatni) A rend őrei tehát azt szeretnék, ha lényegesen csökkenne azon balesetek száma, melynek kiváltó (vagy „közreműködő”) oka az alkohol, a drog, a veszélyes gyógyszer. Ugyanez vonatkozik a diszkó balesetekre. Ehhez azonban erősíteni kell a társadalmi összefogást, s fokozni a rendőri állomány jelenlétét a veszélyeztetett területeken.

Váradi ezredes megígérte: növelni fogják (már a hétvégén is) a közúti ellenőrzések számát, hatékony kampányokat indítanak a fiatalok védelmében, új, eddig nem használt formákat alkalmaznak, hatékonyabban kívánnak együttműködni a szórakoztatóiparral, megerősítik a rendőri állományt stb.

Már csak napok választanak el bennünket a szeptemberi becsengetéstől, de a rendőrök ott lesznek az iskolák környékén, sőt: a sulizsaru program is beindul, melyhez elsősorban a rendőr apukákat kívánják „bevetni”.

Befejezésül Váradi Károly elmondta, hogy nagymértékben kívánnak támaszkodni a társadalomra, mert annak segítsége nélkül nem lehet eredményesen véghezvinni a programot.

A „Charta a józan közlekedésért” dokumentumot a megye képviseletében Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, továbbá Nagy Jenő országgyűlési képviselő, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Rosta Sándor, a BRIB elnöke, valamint Balatonfüred alpolgármestere, dr. Kiszely Pál írta alá.

A szervezők nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy két, nagy népszerűségnek örvendő művész: Kövy Szabolcs (pánsípművész) és Sub Bass Monster is aláírta az okmányt, hiszen közönsége egy-egy példaképtől nagyon sokat kaphat.     

A maga nemében egyidejűleg elgondolkodtató és megdöbbentő kiállítást már az első percekben sokan tekintették meg.

A megnyitó után a Vehír három érdekes egyéniséget – Cseszneki Hédit, a Miss Uniform cím tulajdonosát, Kövy Szabolcsot és Sub Bass Monster – is megszólaltatott.

 

A sokat utazó zenészek majdnem annyit tudnak a közlekedés állapotáról, mint egy rendőr – mondotta Kövy Szabolcs, aki maximálisan egyetért a zéró toleranciával. Példaként hozzátette: a kis hazai távolságok, a forgalom mértéke miatt maximum 10 perc előnyt lehet gyorshajtással elérni. Megéri? – kérdezte a művész, aki azt is tapasztalta, hogy a szteroidok hatása alatt vezetők kimondottan brutálisak az utakon.

A „keményebb” zenét művelők előtt már-már bálványként imádott Sub Bass Monster szinte mindent a maga erejéből ért el, így ő is érzi annak a súlyát, amikor a fiatalok közül valaki éppen őt jelöli példaképéül. A Vehír azon kérdésére, hogy mennyire képes hatni a célközönségre, nagyon őszintén válaszolt: Nagy reményeket nem fűzök hozzá, mert akik diszkóba, szórakozóhelyre mennek, már eleve „belőtt” állapotban jönnek (tisztelet a kivételnek), s egy ilyen szomorú vándorkiállítás láttán nem a tapasztalatokat vonnák le, hanem esetlen jót (és értetlenül) nevetnének. Sokkal inkább fontosnak tartom az iskolai felvilágosító munkát. Akik ismerik a pályafutásomat, azokra valószínűleg jobban tudok hatni, de már azt is jó eredménynek tartom, ha két-három embert rá tudok beszélni arra, hogy ne vezessen, ha ivott.

A gyengébb (ez nem biztos), de szebbik (ez viszont biztos) nemet Cseszneki Hédi törzsőrmester képviselte a fórumon.

– Rendőr, de főképpen hölgy létére képes-e lebeszélni egy társaságot arról, hogy ittasan kormány mögé üljenek?  

– Alkohol nélkül is jól érezheti magát az ember, nem feltétlenül szükséges, hogy a jó hangulatot az alkohol befolyásolja. Szerencsére olyan baráti-barátnői a társaságom, melynek tagjai hasonlóképp gondolkodnak.

 – Váradi ezredes úr említette, hogy a megyei baleseti statisztika javult a tavalyihoz képest. Hogy látja: fegyelmezettebbek vagyunk, vagy éppen kevesebb az ellenőrzés?

– Én fegyelmezettebbnek látom a közlekedőket, amiben szerepe lehet a bűnmegelőzési programoknak is. Akinek vezetés előtt eszébe jut, milyen következményei lehetnek ittasságának, gyorshajtásának, s azt átgondolja, bizonyára előrelátóbb.

– Sokak szerint olykor meg kellene védeni a jogosítványunkat, egyetért ezzel?

 – Igen, nemcsak az időszakos orvosi vizsgára van, illetve lenne szükség, hanem a közlekedési szabályok ismeretére is. Ezt tanfolyamokkal meg lehetne oldani, így friss maradhatna a fejekben jó néhány szabály.

– Rendszeresen rója az utakat. Mi a tapasztalata?

– Magam is naponta közlekedem Tés és Veszprém között, s elsősorban a veszélyes kereszteződésekre tudom felhívni a figyelmet. Sokan egyrészt bizonytalanok, másrészt fegyelmezetlenek.

– Illetlen kérdés hölgytől megkérdezni: isznak-e a nők?

– Többször tapasztaltam, hogy igen…

Zatkalik András
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.