2022. június 26.
//
János névnap

Ez nem az építkezés éve lesz

2012. február 21. 22:18
Adósságot növelő költségvetés címmel tartott sajtótájékoztatót Hartmann Ferenc (MSZP), de szólt a dráguló szociális kiadásokról is.

A központi költségvetés döntései ismét hátrányosan érintették az önkormányzatokat, mert az csak 1140 milliárd forintot biztosít a tavalyi 1170 milliárd forinttal szemben – kezdte országos kitekintéssel keddi sajtótájékoztatóját Hartmann Ferenc, majd a város tervezett idei költségvetését elemezte. Úgy fogalmazott, ezzel a költségvetéssel a Fidesz tovább növeli a város adósságát, ami a teljes költségvetési főösszeghez viszonyítva eléri a 46,8 százalékot. – Még mindig nem tudjuk, miként akarja ezt csökkenteni a városvezetés – hangsúlyozta.


Hartmann Ferenc

A bevételi oldalon 780 millió forintra számítanak ingatlanértékesítésből. – Tavaly a tervezett 660 millióból 220 millió valósult meg, az ingatlanpiac kilátásai pedig semmit sem javultak – húzta alá a szocialista politikus. Megjegyezte, a tervezet szerint kevesebb jut idén iskolafelújításra, közutak fenntartására, közvilágításra, közcélú foglalkoztatásra és a civil szervezetek, szabadidő- és diáksport támogatására is. Hartmann Ferenc kiemelte, ez nem az építkezés éve lesz, sokkal inkább az önkormányzatiság, az önkormányzati autonómia felszámolásának kezdetét jelenti ez a költségvetés.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, inflációt meghaladó mértékben emelkednek a szociális alap- és szakellátások intézményi térítési díjai, többek között drágább lesz a gyermekétkeztetés, szűkül a pénzbeli és természetben nyújtott gyermekvédelmi és szociális ellátások köre is.

Hartmann Ferenc beszélt még a szerinte meggondolatlanul kivetett ingatlanadóról. Véleménye szerint a városvezetés adminisztratív úton igyekszik korlátozni az egyes városrészek eseteges elszakadási törekvéseit, vagy a helyi demokráciát, ugyanis a népszavazással megegyező eredményességi és érvényességi feltételhez köti a leválást előkészítő falugyűlés határozatképességét. Javaslata szerint a falugyűlés határozatképessége a választópolgárok számának 10 százalékában legyen meghatározva.
 

Cseh Zoltán

További cikkek

Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
A Balaton bútorgyár egykori területe évek óta üresen áll a belvárosban. Az önkormányzat rövid távon parkolóként és rendezvényhelyszínként használná a 2023-as ünnepi évben, az ezt követő időszak fejlesztési tervei pedig még formálódnak. 2020-ban Szabó Bence akkori végzős építész hallgató diplomamunkájában felvázolt egy koncepciót.
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá ezentúl a Balatonfüred és Tihany között közlekedő autóbuszjáratok a Tihanybusz nevet és logót viselik - közölte a MÁV-Volán-csoport.