Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti

2024. április 26. 18:01
Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját.

Jelképekkel megmutatni a hovatartozásunkat már az őskorban is bevett szokás volt: elődeink akkor még különböző állatbőröket festettek meg, jelezve, melyik törzshöz tartoznak, majd az évezredek és évszázadok során a zászlók váltak elsősorban egy közösséghez, településhez vagy éppen nemzethez való tartozásunk jelképeivé.

Erre a hagyományra alapozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az önkormányzat is, amikor 2022-ben a lakosságot bevonva megálmodták, majd elkészítették Veszprém egyes városrészeinek zászlóit. A lobogók először a Gizella-napokon voltak láthatók, idén pedig már az egyes körzetekben is megjelentek – a Kertvárosban például márciusban avatták fel ünnepélyes keretek között az ottanit, mostantól pedig a Jutasi lakótelep zászlóját is bárki megcsodálhatja, aki a Kálvin János park felé veszi az irányt.

Jung Edina, a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke elmondta: a lobogó motívumaival a lakótelep meghatározó elemeire szerettek volna reflektálni: a március 15. úti uszodára, ahol olyan sokan tanultak meg úszni, a Kiserdő fáira, a magas kockaházakra és a kézilabdacsapatra, mely ugyancsak az itteni sportcsarnokban kezdte meg diadalútját.

Rektor DóraRektor Dóra

Rektor Dóra, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje felidézte az 50 évvel ezelőtt mezőgazdasági területre épített, Jutas vezérről, Árpád nagyfejedelem fiáról elnevezett lakótelep történetét, ahol ma 18 ezer fő, a város lakosságának egyharmada éli mindennapjait. Mint mondta, panelban és lakótelepen élni egyáltalán nem ciki, hanem menő és kényelmes: semmiért nem kell messzire menni, hiszen van itt posta, bölcsőde, óvoda, uszoda, sportcsarnok, cukrászda, parkok, ahol a családok játszhatnak a gyerekekkel, vagy éppen kutyát lehet sétáltatni, netán csak egyszerűen pihenni az árnyas fák alatt. Itt van az Agóra gazdag kulturális kínálattal, a KRESZ park, ahova más városrészekből is szívesen eljárnak, illetve ma már futókör és közbringa rendszer is elérhető itt – az egykor ide tervezett, de pénzhiány miatt meg nem valósult 24 emeletest pedig senki sem hiányolja.

Jung Edina, Pálinkás Roland, Rektor DóraJung Edina, Pálinkás Roland, Rektor Dóra

Ezt szeretnék tehát hirdetni a zászlóval is, amelyet az ünnepség végén a Báthory iskola tanulói átadtak Pálinkás Rolandnak, a körzet önkormányzati képviselőjének, ő pedig jelképesen továbbadta Jung Edinának és a Virágzó Veszprém Egyesületnek, akik ma a legtöbbet tesznek azért, hogy a lakótelep még élhetőbb és pezsgőbb legyen.

Bertalan Melinda
további cikkek
Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Harminckét fogvatartott teljesítette a Veszprémi Szakképzési Centrum által szervezett adatrögzítői képzést a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A tanfolyam zárásaként hétfőn osztották ki a bizonyítványt a vizsgát sikeresen teljesítőknek.  tegnap 16:20 Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon kék fény Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon Veszprém vármegye útjain a rendőrök folyamatosan ellenőrzéseket tartanak a szabályszegő sofőrök kiszűrése érdekében. Munkájukat pedig sokszor a levegőből drón is segíti. Most egy videóban megmutatták, hogy hányféle szabálytalanságot sikerült lefülelniük így, amiknek meg is lett az eredménye a járművezetőkkel szemben. tegnap 15:57 Országos sikereket értek el a Deák diákjai Országos sikereket értek el a Deák diákjai A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói a közelmúltban kiemelkedően szerepeltek a Bendegúz nyelvészverseny és matematikaverseny országos döntőjében. tegnap 13:47 Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Megérkezett a 8-as út mellé, a szentkirályszabadjai repülőtér bekötőútjához az az egykori NDK-s helikopter, ami nemsokára méltó emlékműként őrzi tovább Veszprém katonahagyományait. tegnap 12:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.