Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti

2024. április 26. 18:01
Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját.

Jelképekkel megmutatni a hovatartozásunkat már az őskorban is bevett szokás volt: elődeink akkor még különböző állatbőröket festettek meg, jelezve, melyik törzshöz tartoznak, majd az évezredek és évszázadok során a zászlók váltak elsősorban egy közösséghez, településhez vagy éppen nemzethez való tartozásunk jelképeivé.

Erre a hagyományra alapozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az önkormányzat is, amikor 2022-ben a lakosságot bevonva megálmodták, majd elkészítették Veszprém egyes városrészeinek zászlóit. A lobogók először a Gizella-napokon voltak láthatók, idén pedig már az egyes körzetekben is megjelentek – a Kertvárosban például márciusban avatták fel ünnepélyes keretek között az ottanit, mostantól pedig a Jutasi lakótelep zászlóját is bárki megcsodálhatja, aki a Kálvin János park felé veszi az irányt.

Jung Edina, a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke elmondta: a lobogó motívumaival a lakótelep meghatározó elemeire szerettek volna reflektálni: a március 15. úti uszodára, ahol olyan sokan tanultak meg úszni, a Kiserdő fáira, a magas kockaházakra és a kézilabdacsapatra, mely ugyancsak az itteni sportcsarnokban kezdte meg diadalútját.

Rektor DóraRektor Dóra

Rektor Dóra, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje felidézte az 50 évvel ezelőtt mezőgazdasági területre épített, Jutas vezérről, Árpád nagyfejedelem fiáról elnevezett lakótelep történetét, ahol ma 18 ezer fő, a város lakosságának egyharmada éli mindennapjait. Mint mondta, panelban és lakótelepen élni egyáltalán nem ciki, hanem menő és kényelmes: semmiért nem kell messzire menni, hiszen van itt posta, bölcsőde, óvoda, uszoda, sportcsarnok, cukrászda, parkok, ahol a családok játszhatnak a gyerekekkel, vagy éppen kutyát lehet sétáltatni, netán csak egyszerűen pihenni az árnyas fák alatt. Itt van az Agóra gazdag kulturális kínálattal, a KRESZ park, ahova más városrészekből is szívesen eljárnak, illetve ma már futókör és közbringa rendszer is elérhető itt – az egykor ide tervezett, de pénzhiány miatt meg nem valósult 24 emeletest pedig senki sem hiányolja.

Jung Edina, Pálinkás Roland, Rektor DóraJung Edina, Pálinkás Roland, Rektor Dóra

Ezt szeretnék tehát hirdetni a zászlóval is, amelyet az ünnepség végén a Báthory iskola tanulói átadtak Pálinkás Rolandnak, a körzet önkormányzati képviselőjének, ő pedig jelképesen továbbadta Jung Edinának és a Virágzó Veszprém Egyesületnek, akik ma a legtöbbet tesznek azért, hogy a lakótelep még élhetőbb és pezsgőbb legyen.

Bertalan Melinda
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.