Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

„Vissza kell állítani a pedagógusok társadalmi megbecsülését” / Megyei tanévnyitó – köszönet és bíztatás

2008. augusztus 26. 13:23
Ünnepélyesen tanévet nyitott a Veszprém megyei önkormányzat és a megyei pedagógiai intézet kedden délelőtt. Mit lehet mondani egy olyan napon, amikor bíztatni kellene, de nincs, ami erre okot adjon? – tette fel a kérdést Lasztovicza Jenő, több száz pedagógus előtt állva a Petőfi Színház színpadán… Nincs könnyű helyzetben az oktatás, a tanárok, ahogy az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok sem, de bízni kell abban, hogy eljön még a felemelkedés időszaka, s újra megbecsüli majd a társadalom a tanárokat, tanítókat – mondta a megyei közgyűlés elnöke. A tanévnyitón átadták a Gyermekekért, valamint a Pro Talento díjakat, majd szakmai konferenciával készültek fel a pedagógusok az idei tanévre.

A mai gazdasági és politikai helyzetben olyan határozott döntéseket kell hozni, mely segíti, segítheti az iskolák fenntartását, megtartását – fogalmazott Lasztovicza Jenő. Mi okozza az anyagi nehézségeket? Elsősorban a gyermeklétszám csökkenés, valamint a normatívák rendszerének kormányzati átalakítása. A megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy az elmúlt 5 évben 36 ezerről, 29 ezerre csökkent az általános iskolás diákok száma, s ennek következtében nyilván ennyivel kevesebben fognak majd tovább tanulni középfokú oktatási intézményekben. Veszprém megyének 18 iskolát, illetve óvodát kell működtetnie, ehhez az elmúlt évben normatíva felett 1 milliárd forintot kellett hozzátenni.

A jövőre utalva sem túl bizakodó a politikus, hiszen mint mondta, nem szabad megfeledkeznünk az emelkedő közüzemi díjakról sem, mely tovább növeli majd a kiadásokat. Miután 1000-1200 gyermekkel kevesebbel számolhatnak, jövőre vélhetően további 300, 400 millió forinttal terheli meg a megye büdzséjét oktatási intézményeinek fenntartása. Racionalizálnunk kell a kiadásokat, és elő kell készítenünk egy középtávú fejlesztési tervet, a problémák megoldására – mondta Lasztovicza. Majd köszöntőjében erkölcsi kérdésekre is kitért. Felhozta a tanárveréseket, s feltette a kérdést, hogy lehetséges az, hogy ha egy diák megver egy tanárt, még azt a pedagógust vonják felelősségre aki negyven éve állja a sarat a szakmában. Ma már a pedagógusok társadalmi megbecsülése nem olyan, mint lennie kellene, amibe nem nyugodhatunk bele, zárta szavait az elnök.

 

Az évnyitó beszédet követően ez alkalommal is átadták a Veszprém Megye Közoktatásáért Alapítvány által 5 éve létrehozott díjakat, a „Gyermekekért”, valamint a „Pro Talento” kitüntetéseket. A „Gyermekekért” díjat Dr. Borsi Lőrinc kuratóriumi elnöktől Bártfalvi Katalin veszprémi óvodapedagógus, Geipl Miklósné balatonfüredi tanár, Kalmár Lajosné, tapolcai tanár, Pusztai Istvánné, a veszprémi Rózsa úti általános iskola tanára, valamint Tóth Elemérné gyógypedagógus vehette át.

A „Pro Talento” kitüntetést idén László Lajos, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára, Oroszvári Péter, a pápai Munkácsy Mihály Általános Iskola tanára, valamint Szilágyi Tiborné, a halimbai általános iskola tanára kapta.

Füssy Angéla
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.