Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Segíteni akarnak az MKB Veszprémen

2012. február 29. 18:40
Eseti bizottság állt fel az MKB Veszprém működésének támogatása érdekében, valamint átvilágítás folyik, amely a klub pénzügyi helyzetét tekinti át.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége Borsos Attila és dr. Bienerth Gusztáv elnökségi tagok személyében kéttagú eseti bizottságot hozott létre, amely figyelemmel kíséri, mi történik az MKB Veszprém háza táján, tartja a kapcsolatot a klubbal, a várossal és a szponzorokkal.

– A klub felénk is nyilatkozott arról, hogy pénzügyi nehézségei adódtak, Hajnal Csaba, a klub elnöke azt mondta, 100 millió forintos igénye van az egyesületnek különböző tartozások jogcímén. Az eseti bizottság feladata az, hogy véleményével, tanácsaival segítse az egyesületet, és ha szükség van rá, operatív módon támogassa a klub munkáját – nyilatkozta lapunknak dr. Bienerth Gusztáv.

Az első lépés már megtörtént: a Magyar Kézilabda Szövetség átvállalta a klubtól a csődbe ment MALÉV felé irányuló követelését, és pénzügyi segítséget nyújtott az MKB Veszprémnek, hogy időben ki tudjon érni a moszkvai BL-meccsre.

– Fontos hangsúlyoznom, hogy az egyesület vezetése partnerként tekint a bizottságra, találkoztunk az elnökséggel, rendszeres kapcsolatban vagyunk mind az elnökkel, mind az operatív vezetővel – emelte ki dr. Bienerth Gusztáv.

Az eseti bizottság tagja arról tájékoztatta a vehir.hu-t, hogy az Ernst & Young pénzügyi vizsgálatot folytat az egyesületnél. A könyvvizsgáló cég analízist végez arról, mennyire szilárd pénzügyi alapokon áll az MKB Veszprém, milyen a klub helyzete, mennyire fenntartható a jelenlegi finanszírozás, és végső soron milyen az egyesület tevékenységének mérlege. A munka januárban indult, és március első felében várható az Ernst & Young jelentése.

– Az MKB Veszprém valódi profi csapat, amelynek lépést kell tartania a megváltozott gazdálkodási feltételekkel. Meglátásom szerint a profi sport szintjén a jövőben az egyesületi szervezeti munkát fokozatosan felváltja a cégszerű működés. Az MKB Veszprém elválaszthatatlan a közegtől, ahol működik, Veszprém sokat segít a klubnak, ennek tükrében elég paradox helyzet, hogy a város első embere például nem lát bele az egyesület gazdálkodásába. Az átvilágítás után meg kell szilárdítani a klub helyzetét, és olyan növekvő pályán tartani az MKB Veszprémet, amit a város és a kézilabdát szerető közönség joggal vár el. Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy ilyen sok figyelem, segíteni akarás, támogatás mellett a klub ne megerősödve kerüljön ki a jelenlegi helyzetből. Mind a város, mind a magyar kézilabda sport alapérdeke, hogy az MKB Veszprém erősebb legyen, mint most – fogalmazott dr. Bienerth Gusztáv.

Az Ernst & Young vezetője, Havas István nem kívánt nyilatkozni az MKB Veszprémmel kapcsolatos átvilágításról. Mint elmondta, folyamatban lévő munkáról soha nem adnak felvilágosítást, továbbá ugyancsak nem kívánják ügyfeleik ügyeit nyilvánosan kommentálni. Korábbi, más sportegyesületeknél szerzett tapasztalataikra alapozva hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a sportegyesületek gazdálkodását és elszámolásait gyakran elég kaotikus viszonyok jellemezték. Márpedig az élsport, különösen a látványsportágak nemzeti üggyé válásával rengeteg támogatói és közpénz áramlik a sportba. A támogatók azonban csak akkor állnak egy csapat mellé, ha az átlátható, szabályozott és szabályos alapokon működik. Egy profi egyesület csak akkor fenntartható, ha pénzügyi és adminisztratív szempontból is professzionális módon működtetik – mondta Havas István.

Az ügyben megkerestük Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét, aki hangsúlyozta, hogy az önkormányzat évek óta tekintélyes összeggel járul hozzá az MKB Veszprém működéséhez. 2011-ben három évre szóló támogatási szerződést kötöttek a klubbal, és megemelték a korábban meghatározott összeget, így 2011 és 2013 között 57 millió forint helyett évi 68 millió forinttal támogatják az egyesület működését. Ezenkívül az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaság jelentős összeggel csökkentette azt a díjat, amelyet a Veszprém Aréna használatáért kell fizetnie a klubnak.

– Természetesen tudok arról, hogy az MKB Veszprém pénzszűkében van, de a különböző összeférhetetlenségi szabályok miatt az önkormányzat nem lehet tagja a klub elnökségének, így nincs részletesebb információm a helyzetről, nincs rálátásom az operatív munkára. Éppen a tisztánlátás érdekében kezdeményezte az egyesületnél az önkormányzat az átvilágítást, mivel a továbbiakban is finanszírozni kívánjuk a klubot, ám ennek alapfeltétele az átláthatóság. Az egyesülettől senki nem keresett meg az önkormányzati támogatás tételének emelése kérdésében. Az önkormányzat eleget tesz az MKB Veszprém felé vállalt kötelezettségeinek, segíti a klubot: a korábbi támogatási összeg megemelése az ő kezdeményezésük volt, és az önkormányzat partner volt ebben a kérdésben. Emellett természetesen rendelkezésükre bocsájtjuk széles kapcsolatrendszerünket a támogatások megszerzése érdekében, és ne felejtsük el, hogy a Veszprém Aréna megépülése is nagyrészt a klub érdekeit szolgálta. Az Aréna építése jelentős anyagi áldozatot követelt, de az önkormányzat vállalta, s így európai színvonalú létesítményt tudott biztosítani az európai elitbe tartozó kézilabdacsapat számára. Elvitathatatlan, hogy a város egyik legnagyobb értéke – és a magyar sport egyik zászlóshajója – az MKB Veszprém kézilabdacsapata. Az egyesület hosszú távú, kiszámítható és stabil működése a város és a magyar kézilabdasort számára kiemelten fontos, és lehetőségeihez mérten Veszprém városa mindent megtesz azért, hogy a klub biztos lábakon álljon, és további kiemelkedő sikereket érjen el – szögezte le Porga Gyula, Veszprém polgármestere.
 

vehir.hu
Melczer Zsolt
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.