Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Csimpánzvilágot építenek / Megvalósulhat az állatkert eddigi legnagyobb fejlesztése

2008. augusztus 27. 20:23
A veszprémi állatkert hírneve összeforrt a csimpánztartás és nevelés több évtizedes hazai történetével – ma még is ott tartunk, hogy nem tudjuk teljesíteni azokat a körülményeket, melyeket megkövetel a szakszerű tartásuk. Török László igazgató maga is azt mondja, ha jövőre nem lesz korszerű csimpánzház, csimpánzunk sem lesz, mert méltatlan az a ketrec, melyben ma a bejárat mellett tengeti életét Taksony és Mónika. Ma egy lépéssel sikerült közelebb kerülni a célhoz. A mintegy 420 millió forintos, Csimpánzvilág névre keresztelt projekt első lépcsőjeként, letették a csimpánzház alapkövét a Gulyadombon.

A vadaspark 220 millió forintot gyűjtött össze, mely a regionális operatív program keretében benyújtott pályázat önrészét képezni. Pozitív elbírálás esetén, ez további 200 millióval egészül ki, s akkor két ütemben létrejöhet a veszprémi „csimpánzvilág”. A projektnek mindössze első üteme a csimpánzház, mely önmagában is közel 200 milliós beruházás. A Gulyadombon, a jelenlegi Afrika kifutó mellé óriás üvegkomplexumot álmodtak meg a tervezők, Török László igazgató irányításával. A házon belül két akkora kifutója lehet majd a csimpánzoknak, ahol egy 14 fős csapat kényelmesen elfér.

Miután a megfigyeléseknek, etológiai kutatásoknak is komoly hagyománya van az állatkertben, szorosan együttműködnek az egyetemmel, és egy olyan belső teret is kialakítanak a csimpánzházon belül, ahol az etológiai kutatások könnyedén elvégezhetők, hiszen onnan a ház minden zuga belátható lesz. Az üvegház mellett kialakítanak továbbá egy külső kifutót, melyet vizesárokkal választanak el a látogatóktól.

 

Komoly hagyománya van Veszprémben a csimpánznevelésnek – mondta a Vehírnek Török László. Böbét, a világhírnévre szert tett sztármajmot további csimpánzok követték. A veszprémi volt például az első állatkert, ahol született és életben is maradt kiscsimpánz. Sokáig sajnos nem tudták az elődök az akkori rendszerben, hogy milyen körülmények között érzik jól magukat ezek az állatok. Az első csimpánzházban (ez ma a kiállító terem – illetve ebben az épületben lesz majd a kölyökdzsungel - szerk.) háromszor három méteres ketrecekben tartották a csimpánzokat, kettesével. Ma már tudjuk, hogy a csimpánz csak csapatban érzi jól magát – mondta az igazgató. Ezért kell egy korszerű, megfelelő méretű kifutó, mert méltatlan az a sors, amire Taksony és Mónika ítéltettek, akiknek összes mozgástere és elfoglaltsága a rácson való kinyúlkálás és a látogatóktól való kéregetés. Ez nem csapatélet, nem az ő életvitelük. Azt a környezetet kell biztosítanunk, ahol természetesen tudnak viselkedni – jelentette ki Török László. El is határozták még elődjével, Sigmond Istvánnal, ha 2009-ig nem lesz csimpánzház, Veszprém felhagy a csimpánztartással, mely nélkül a veszprémi vadaspark többé nem lesz majd az, ami volt.

 

Az alapkőletételen Debreczenyi János az 50 éves múltra emlékezett. Felelevenítette, hogy volt időszak, mikor egyesek még feltették azt a kérdést, van-e létjogosultsága Veszprémben egy állatkertnek. Ahogy akkor is egy csimpánz tette híressé a vadasparkot, most a jövőt is a csimpánzok, a csimpánzház alapozza meg – mondta a polgármester. Ez a projekt az elmúlt 50 év legnagyobb fejlesztése!

Valóban így van. A „Csimpánzvilág” program második lépcsőjeként valósulhat meg az oktatóközpont, ahol a diákcsoportok projektoros kivetítők segítségével értékelhetik, beszélhetik mega látottakat. A kölyökdzsungel, vagyis a nagy beltéri játszótér átadását már az idei évre tervezték, de jövőre ez is biztosan elkészül. Itt a gyerekek együtt játszhatnak majd, egy természetes dzsungelnek tűnő környezetben az apróbb, veszélytelen állatokkal. A 420 milliós projekt részeként bővülne továbbá az Afrika kifutó, ahol a zsiráfok, később pedig az elefántok is helyet kaphatnának. Az első kapavágások már megtörténtek, folyamatban van a Gulyadomb teljes közművesítése. Ha a fejlesztések elkészülnek, erre a területre tevődik át az állatkert centruma. A hosszú távú elképzelések között szerepel, hogy a Gulyadombra helyezik át a főbejáratot, így könnyebben megközelíthető lesz a vadaspark, és adott lesz egy nagyobb parkoló is.

 

A csimpánzok kiválasztása szakmai alapon történik majd. Szeptember közepén vesz részt Török László igazgató Antwerpenben az Európai Állatkertek Szövetségének konferenciáján, ahol az építészeti tervrajzokat is megvitatják, s az európai szakemberek az állatok kiválasztásában, beszerzésében is segítséget fognak nyújtani. A veszprémi gondozók német és holland állatkertek csimpánzházaiban vesznek majd részt több hetes tréningeken.

 
A szerdai alapkőletételen Debreczenyi János polgármesternek és Török Lászlónak mindazok segédkeztek, akik szerepet vállalnak, illetve részesei az állatkert életének, jövőjének alakításában. Többek közt kanalat fogtak Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke, Sigmond István nyugalmazott igazgató, dr. Lőricz Katalin, a veszprémi Tourinform iroda igazgatója, tervezők, állatorvosok, a pályázatot előkészítő VKSZ képviselői is. Török László reményét fejezte ki, hogy hamarosan eredményt hirdet a KDRFT a pályázat ügyében és jövőre megvalósulhat az első ütem, 2009 pedig a csimpánzok éve lehet a vadasparkban.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.