Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

A jövő leépítése / Nehéz helyzetben az oktatás

2008. augusztus 29. 10:21
A pozitív kormányzati kommunikáció ellenére normatívacsökkenés, a kötelező óraszámok, az osztálylétszámok, a közüzemi terhek növekedése, és az Európai Uniós támogatások szerencsétlen elosztása jellemzi a közoktatás jelenlegi helyzetét. Továbbá Veszprém megye a régión belül igazságtalanul alacsony mértékben részesül az oktatásfejlesztési forrásokból - állítja a megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő.
A szocialista, kisebbségi kormány az oktatás helyzetét és az iskolatámogatást illetően rendkívül pozitív kommunikációt folytat, ezzel szemben a magyar közoktatás helyzete súlyos, mélyponton van a megszorító intézkedések, pedagógus elbocsátások és az iskolabezárások miatt - kezdte Lasztovicza Jenő - A kormány hadat üzent a vidéki iskoláknak, diákoknak és pedagógusoknak. A kötelező óraszám növekedése szinte ingyenmunkára kényszeríti az oktatókat, a csoportösszevonások pedig nagy létszámú osztályokat eredményeznek. A munkanélküli pedagógusok száma az országban a jelenlegi mintegy 9.000-ről a közeljövőben 15-20.000-re növekedhet a konvergenciaprogram következtében, a számukra indított továbbképzési programok pedig alkalmatlanok a probléma kezelésére. A konvergenciaprogram végrehajtásáról szóló nyilvános anyagból kiderül: 2008 végéig 40 milliárd forintot vonnak el a pedagógusbérekből. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete két demonstrációt is tervez a jövő hónapban a közoktatás helyzete miatt.
Nincs jelzés arra vonatkozóan - folytatta -, hogy a kisiskolák finanszírozását miből tudjuk megoldani, így további bezárások következhetnek. Ez jól mutatja, hogyan gondolkodnak a döntéshozók a vidékről. Ha valóban van pénz az oktatás számára - ahogyan ezt állítják -, itt az ideje felhasználni. Az elmúlt hat évben háromszáz iskola és óvoda önállósága és több mint 500 intézmény szűnt meg. A kistelepülések felélték vagyonukat, a jogszabályokban előírt létszámkorlátokat már a kétezer lelkes falvak sem tudják teljesíteni. A normatív támogatások csökkenése, a közüzemi díjak növekedése mellett a helyzet csak úgy tartható fenn, ha átlagosan 37 fős osztályokat hoznak létre.

A megye 25 iskolát működtet. A 18 középiskolára 973 milliót, a művészeti iskolákra 521 milliót, egyéb intézményekre további 450 milliót, tehát összesen 2 milliárd forintot fordítunk a normatíva felett az intézmények támogatására, hogy biztosíthassuk a működést. Az ajkai iskolaátszervezés számunkra is kísérlet, és igyekszünk felmérni az iskolákban rejlő lehetséges tartalékokat, amelyekre építenünk kell a jövőben, hisz többek között a közüzemi terhek emelkedésével akár 2.6-2.7 milliárd forintra is emelkedhet a jelenlegi 2 milliárdos megyei hozzájárulás.
A megye 10 intézménye nyert a közelmúltban összesen 1,7 milliárd forintot infrastruktúra-fejlesztésre, melynek természetesen örülünk, de úgy gondoljuk, sok esetben szerencsétlen döntés született - mondta az elnök - Sok olyan kisiskola jutott támogatáshoz, melyet - ha nem változik drasztikusan a helyzet - 3-4 év múlva be kell zárnunk, míg más városi intézmények - bár indokolt lett volna - elestek a támogatástól. Várpalota és Zirc térsége teljesen kimaradt, Veszprémben sem nyert el támogatást egyetlen városi fenntartású intézmény sem, csak a megyei fenntartású Kozmtuza Flóra iskola.

Igazságtalannak tartom, hogy míg Fejér 3.7, Komárom-Esztergom 3, addig Veszprém megye csak 1.7 milliárd forintot nyert el, ami erőteljes hangsúlyeltolódást, hátrányos megkülönböztetést jelent az Európai Uniós források elosztásában. Az oktatási tárca valószínűleg nagyon beleszólt abba, hogy hova kerüljenek a pénzek, miközben a régiós véleményeket figyelmen kívül hagyta. Szeretnénk, ha az ősszel kiírt oktatásfejlesztési pályázatokkal ellensúlyozni tudná a térség ezt az eltolódást - tette hozzá Lasztovicza Jenő.
vehir.hu
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.