Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Repültek, lőttek, kutattak, mentettek / 6 nemzet közös katonai gyakorlata

2008. augusztus 29. 17:59
369 katona, több mint 50 civil és 14 repülő, illetve helikopter vett részt az egy hetes, nemzetközi légi mentő-kutató gyakorlaton. A zárónapon, a Gyulafirátót melletti, úgynevezett katonai "0" ponton, komplett imitált háborús helyzetben kellett helytállniuk a gyakorlat résztvevőinek: szlovák, szlovén, török, valamint magyar katonáknak, rendőröknek, tűzoltóknak, orvosoknak és mentősöknek. Repültek, lőttek, kutattak, és életeket mentettek, mindezt rendkívül látványos módon.

Törökország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Horvátország és Magyarország közösen gyakorolta az elmúlt egy hétben, hogyan kell a legkorszerűbben ellátni a kutatási, harci-mentési, illetve azok szervezési feladatait, légi balesetek, katasztrófák során. A nemzetközi kutató-mentő gyakorlatot a veszprémi Sziklában kialakított Mentés Koordinációs Központ (RCC) irányította. A repülési feladatokba bevonták a pápai bázisrepteret, a szentkirályszabadjai repteret, de a gépek többek közt Sokorópátkát, Császárt, Pénzesgyőrt, Vászolyt, Devecsert, Sobort, továbbá a gyakorlat központját, a Gyulafirátót melletti „0” pontot is érintették.

 

A gyakorlat utolsó napján tartott bemutatón imitált háborús helyzetet követhettek végig a meghívott vendégek.

Bluelandban, vagyis Kékországban vagyunk, mely most földrajzilag épp hazánkra esik, de a világ bármely pontján lehetne, hiszen ezeket a feladatokat kisebb eltérésekkel, szinte detto ugyan így kellene szakszerűen végrehajtani máshol is  – mondta a Vehírnek Koller József alezredes, a gyakorlat parancsnoka. A szituáció szerint Szentkirályszabadján több tucat azonosítatlan kis gép landol, ezért egy Mi-24 helikopter indul a Szolnoki Helikopterbázisról, hogy felderítse a terepet, de út közben támadás éri, kigyullad és kényszerleszállást hajt végre, a „0” pontnál. Harci helyzet alakul ki, melyben 17-en szenvednek balesetet, őket kell megmentenie a különböző nemzetiségű katonákból és civilekből álló egységeknek.

 

Az összetett katonai feladat során értékelték a felderítést, a biztosítást, a mentést és szállítást, illetve ezek koordinálását, mely Veszprémből történt a bemutató során. A Mi-8, Mi-17, illetve Mi-24 harci és szállítóhelikopterek mellett L-39 (Albatrosz) típusú repülőgépeket, AN-26 (Antonov) típusú szállítógépeket, a törökök egy CASA-t, és COUGAR-okat vetettek be.

A mentőfeladatokban részt vett az Országos Mentőszolgálat, a Légimentő Kht. Illetve a katasztrófavédelem kijelölt erői. Az oltást követően vákum matracokban, és speciális hordágyakon vitték a sérülteket az öt szállítóhelikopterhez. Míg a magyarok egy Mi-8 és egy Mi-17, valamint egy civil mentőhelikopterrel szállítottak (az előbbiekbe 3-4, míg a civil gépbe mindössze egy súlyos sérült fér – szerk.), a törökök és a szlovének COUGAR-ral. A gyors elsősegély nyújtást, majd a kimentést Mi-24 harci helikopterek és a rendőrség helikoptere biztosította. A 17 katona elszállítása, majd a terület megtisztítása összesen nem vett igénybe 20 percet. Így mondhatni, hogy gyors, hatékony, profin reagáló különleges egységek mutatkoztak be az elöljárók előtt. A négy szállítógép a „0” pontról tovább repült Pápa Bázisreptérre, ahol egy úgynevezett ROL1 sátorban, teljesen felszerelt, mobil minikórházban választották szét a sérült katonákat, akiket a koordinációs központtól kapott utasítás alapján a Veszprém megyei, a győri, a pápai és budapesti kórházba szállítottak.

 

A nemzetközi légi-kutató mentő gyakorlaton 350 magyar katona vett részt, az összes kiemelt harcoló alakulattal, valamint a székesfehérvári Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezreddel, akik többek közt az akadálymentes kommunikációt biztosították a gyakorlat különböző kijelölt helyszínei, harcálláspontjai között.

Füssy Angéla
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.