Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás tüntetéssel

2012. március 19. 19:40
Az Élet Menete Alapítvány szervezésében a veszprémi vasútállomásra érkezett a Holokauszt Vándorkiállítás vagon-tárlata.

A Novák Ilona múzeumpedagógus által megálmodott mozgó kiállítás 2004-ben készült el, és 2007 óta járja az országot, azóta közel 88 000 látogató tekintette meg. A korabeli marhavagonban berendezett tárlat személyes sorsokon keresztül mutatja be a holokauszt borzalmait. A vagon falain látható fotók, magyarázó feliratok, idézetek, a padlójára festett lábnyomok, a vasúti kocsi előtt egymásra hányt bőröndök a végső utazás körülményeit és a koncentrációs táborok világát idézik meg. A március 19-i, szerda délelőtti ünnepélyes veszprémi megnyitó előtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprémi Alapszervezete tüntetést szervezett a vasútállomás épülete elé.


Porga Gyula

A megnyitón Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, hogy nem válhatunk érzéketlenné a szenvedés iránt, a holokauszt nem válhat kiüresedett emlékké. A mostani kiállítás a halottak végeláthatatlan menetére emlékezik – szimbolikusan és egyben valóságosan. – Nem engedhetjük meg, hogy bárki fenyegetve érezze magát ma Magyarországon, mindent meg kell tennünk, hogy a holokauszt borzalmai soha ne ismétlődhessenek meg – mondta Veszprém polgármestere.


Zoltai Gusztáv

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója megemlékező gondolataiban először a veszprémi zsidóság történetét foglalta össze, majd a holokauszthoz vezető útról szólt az jelenlévőknek: – A zsidók tömeges deportálását a náci megszállók az akkori magyar hatóságok tevőleges közreműködésével hajtották végre – vezető politikusok jóváhagyásával. A tömeggyilkosságban való bűnsegédlethez a talajt a Horthy-rendszer negyedszázados antiszemita közszelleme és a meghozott zsidótörvények teremtették meg. A többségi magyar társadalom nézőpontjából a magyar zsidók megsemmisítésére való visszaemlékezés nagyon nehéz feladat; a nemzeti önismeret próbaköve. A múlt ismerete nélkül nem lehet a jelent úgy formálni, hogy a jövőben is elfogadható legyen. Az energiát a tanításba kell fektetni, tudatosítani kell a gyermekekben, hogy az ember mit tehet embertársa ellen. A kiállítás segíthet abban, hogy a halál és a gyűlölködés helyett az élet és a szelíd szolidaritás rendje maradjon meg normának Magyarországon – emelte ki Zoltai Gusztáv.


Forgács János

Az ünnepélyes szónoklatok után személyessé vált a megnyitó hangulata, amikor Forgács János holokauszt túlélő röviden felelevenítette emlékeit a borzalmas utazásról és a lágeréletről. Forgács Jánost 16 éves korában Gödöllőről deportálták, megjárta Birkenaut, Auschwitzot, Dachaut, és egész családját elvesztette. Története kísértetiesen hasonlít Kertész Imre Köves Gyurijának sorsához, és szóhasználatában is „idézte” Nobel-díjas írónk regényét: „naivan álltunk az események sodrában, fogalmunk sem volt, mi történik velünk”.


Ilan Mor

– Az iskolában is tudást kapnak a gyerekek, és ezen a kiállításon is tudást lehet szerezni – mondta Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, aki a tárlat megnyitója előtt éppen a Lovassy László Gimnáziumban tartott előadást. – Küzdeni kell a közömbösség és a tudatlanság ellen, tudni kell arról, hogy a holokauszt itt, ezen a földrészen történt meg, és nem a Holdon. Minél többen látják ezt a kiállítást, annál kevésbé lesz antiszemitizmus – mutatott rá a nagykövet, és kérte, hogy minél több veszprémi diák nézze meg a vagon-kiállítást.

A megnyitó zárásaként Radnóti Zoltán rabbi az igazság szubjektivitásáról és a pápai zsinagóga tóraszentélyének szövegéről mondta el gondolatait. A rabbi szerint az igazság mindig szubjektív, de vannak objektív dolgok: ezek pedig a tények, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. – A pápai zsinagóga tóraszentélyének falába ezt a mondatot vésték: „Tudd, ki előtt állsz!” Egyrészt mindenki előtt, másrészt saját történelmünk, saját múltunk előtt, végül pedig saját magunk és gyermekeink előtt állunk – s hogy mit mesélünk, mondunk nekik, az csak rajunk múlik. Vallási felekezettől függetlenül tanulnunk kell a mártírok emlékéből, hogy hozzájuk méltók tudjunk lenni – mondta Radnóti Zoltán.

A beszédek után Novák Ilona múzeumpedagógus tartott tárlatvezetést a megjelent érdeklődőknek.

Amíg a kiállítás megnyitóján a Józan Ész Társasága tagjai „Torkig vagyunk az antiszemitizmussal!” feliratú transzparenssel a kezükben álltak, addig a vasútállomás előtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprémi Alapszervezete a kettős mérce ellen tüntetett. Kovács Rajmund városi elnök a sajtó képviselőinek elmondta: nem kívánja kétségbe vonni, hogy minden népnek joga van a halottait gyászolni, ám úgy véli, hogy ez a holokauszt kiállítás magyarellenes propaganda.


Kovács Rajmund

– A kiállítás korábbi helyszínein diákokat vezényeltek ki a kiállítás megtekintésére. Ez ellen határozottan tiltakozunk. Remélem, Veszprémben nem kerül sor ilyenre, és az intézményvezetők rábízzák a szülőkre, hogy gyermekeik megtekintsék-e a kiállítást, avagy sem. A történelem során a magyarok ellen elkövetett bűnökre való emlékezés nem jelenik meg kellő hangsúllyal: nem emlékezünk meg méltó módon a délvidéki vérengzésről, a beneši dekrétumok még mindig érvényben vannak, Szlovákiában pedig még mindig él a nyelvtörvény. Bízom abban, hogy nemsokára egy olyan vagon is megtekinthető lesz ezen a vasútállomáson, amely bemutatja az ÁVO és az ÁVH bűneit, a recski haláltábor borzalmait, a kommunista uralom alatt működő munkatáborok mindennapjait – mondta a Jobbik városi elnöke. A kettős mércéről szólva kifejtette, meglátása szerint Izraelben állami szintre emelték a terrorizmust, a Gázai-övezet koncentrációs táboraiban közel 1,5 millió ember él. – Tiltakozunk a palesztin emberek üldöztetése, valamint az ellen, hogy ha valaki kritikával illeti Izrael államot, akkor antiszemitának bélyegzik – fogalmazott Kovács Rajmund.
 

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól közélet A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól Akut kockázat nem áll fenn és a toxikus nehézfémek is határérték alatt vannak, azonban a vizsgált halakban az arzéntaralom mégis megemelkedett, amiért a hivatal nem javasolja a fogyasztásukat. tegnap 14:53 Tető alá került a Ficánka óvoda terasza közélet Tető alá került a Ficánka óvoda terasza Vásárral és új pergolával ünnepelték Szent Mihály napját a kádártai Ficánka Tagóvodában csütörtökön. tegnap 11:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.