A gyártói márkák pozíciója az ünnepi peridusban erősödik, arányuk a boltok sonkaforgalmának 70 százalékát teszik ki. A sonkafélék kereskedelmi forgalma 70 százalékban a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletben koncentrálódik. A statisztikák szerint egy kilogramm sonka átlagos fogyasztói ára az utóbbi években 1.600 forint körül alakult - áll a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleményében.
A célellenőrzés során több mint 25 különböző előállítótól illetve kereskedelmi egységből 53 termék mintavétele és vizsgálata történt meg, ez 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett, ezek közül51 termék esetén kedveltségi vizsgálatot is végeztek.

Több mint 100 laboratóriumi vizsgálat került elvégzésre a termékek mikrobiológiai paraméterei tekintetében, vagyis a Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenlétének kimutatására. Mindkét baktérium elpusztul, ha a húskészítményt megfelelően megfőzik vagy átsütik, azonban pl.: a nyersen vagy nem megfelelő hőkezelés után elfogyasztott fertőzött hústermék súlyos megbetegedéseket is okozhat. A vizsgálat során a termékekben egyik baktérium sem volt kimutatható.
A sonka egyik legfontosabb jellegzetessége a kellemesen sós íze. A laboratóriumban mind az 53 termék esetén megtörtént a sótartalom vizsgálata, amelyből 2 termék sótartalma nem felelt meg a előírásnak (az egyik 9,5 %, míg a másik 11,5 % volt). A Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt minőségi paramétereknek nem megfelelő termékekre a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. Az említett két termékre vonatkozó bírság kiszabása folyamatban van.
A laboratóriumi vizsgálatok során ellenőrzésre került a füstölt húskészítmények benzo(a)pirén tartalma. A benzo(a)pirén füstöléskor keletkezik, amely bekerülhet a termékekbe és a megengedett határérték felett rákkeltő hatású lehet. A vizsgált termékekben nem volt határérték feletti benzo(a)pirén tartalom.
A jogszabályokban előírt jelölési követelményeket illetve a csomagolást minden megmintázott terméknél megvizsgálták az ellenőrök. Az eredmények alapján a termékek csomagolásai minden esetben épek és megfelelőek voltak, azonban a jelölés tekintetében az ellenőrzés során 5 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hiba ok a termékek hiányos megnevezése volt, pl.: hiányzott a „nyers” vagy „főtt” jelző, azonban előfordult, hogy nyers sonka esetén hiányzott a felhasználási javaslat (nyersen vagy hőkezelve is fogyasztható). A jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóit figyelmeztetésben részesítjük és kötelezzük a hiba kijavítására.
A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. Az 51 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek. A küllemre vonatkozó tulajdonságok között kifogásolt volt a nyálkás, ragacsos felületű nem elfogadható kinézetű vagy nyomás nélkül levet engedő sonka. Íz tekintetében a kifogásolt sonkák között túlzottan sós, vagy éppen jellegtelen ízűek mellett a különböző mellékízzel rendelkező illetve túlzottan füstös ízű, rágós vagy éppen túlfőzött termékek is megtalálhatóak. Az érzékszervi követelményeknek nem megfelelő termékekkel kapcsolatos szankciók kiszabása folyamatban van.
A fenti kifogásokkal kapcsolatban az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege több mint 1 500 000 Ft lesz, amelyek minőségi hibák miatt kerülnek kiszabásra.
Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát is elvégezte a hatóság, ennek eredménye itt olvasható. Az eredmények szerint elmondható, hogy a legnagyobb húsipari vállalatok kitűnő minőségű sonkát éppúgy előállítanak, mint kevésbé ízletes terméket, így a gyártó még nem jelent garanciát arra, hogy ízekben gazdagon telik majd el az ünnep.