Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szétlőtt városok

2012. április 5. 15:00
A 32 tablóból álló tárlat az 1956-os eseményeken keresztül idézi fel a lengyelek és a magyarok kommunista időszak alatti közös múltját.

A veszprémi városházán április 5-én bemutatott fényképes dokumentáció, valamint a hozzá fűzött bőséges történelmi magyarázat nemcsak az 1956. júniusi poznańi munkásfelkelést és a pár hónappal későbbi magyar forradalmat mutatja be, hanem azt is, hogy mennyire őrzik Poznań és Budapest mai városi terei - és rajtuk keresztül a kollektív emlékezet - az 55 évvel ezelőtti események emlékét.

Köszöntő beszédében dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes párhuzamot vonva a barátságról két nemzet és két ember között elmondta, hogy egy barátság elmélyüléséhez mindkét esetben szükség van olyanokra, akik ezt fenntartják. – Emlékeznünk kell ahhoz, hogy tartós legyen, mert bár az idő önmagában is elég ahhoz, hogy éveken keresztül tartsuk a kapcsolatot, ezen felül mégis szükség van néhány dologra – emelte ki a miniszterelnök-helyettes.

– Egy barátság alapvető hangulatát a békés hétköznapok, esti borozgatások, csendes beszélgetések adják, igazi erejét azonban a válságos pillanatokban való összetartozás jelenti. A mai kiállítás kimerevíti egy pillanatra a magyar-lengyel barátságot. A tárlat emléket állít ennek a barátságnak, egyúttal pedig tanúságtétele és tárgyi bizonyítéka is a két nemzet összetartozásának. A hagyományt folytatni kell, ezt a kapcsolatot fenn kell tartani – fogalmazott köszöntőjében dr. Navracsics Tibor.

A kiállítást Michal Andrukonis, a Lengyel Köztársaság magyarországi I. osztályú tanácsosa, ideiglenes ügyvivője nyitotta meg. Beszédében felhívta a figyelmet a történelmi kapcsolat ápolására, hiszen ez a kiállítás bemutatja a két nemzet sorsának összefonódását. – Bízom benne, hogy az idelátogató emberek jobban megismerik majd a népeink közötti kapcsolatot – tette hozzá.

A kiállításon bemutatott korabeli dokumentumok a két város, Poznań és Budapest hősies áldozatvállalását igazolják, a két nép tragikus küzdelmének állítanak emléket. A kiállítás április 24-ig tekinthető meg.

A kulturális műsor részeként a jelenlévők Szabó Anna és Hriczu Ádám zenei előadását hallgathatták meg.

A poznańi felkelés az 1956-os magyar forradalom egyik nemzetközi előzménye volt. A munkások az alacsony bérek, a norma megemelése és az évek óta tartó megalázottság ellen 1956. június 28-án kezdték meg tüntetésüket, amely fokozatosan szélesedett, és konkrét követeléseket megfogalmazó forradalmi megmozdulássá vált. A tüntetéssorozat kiteljesedését a hatalom egy páncélos alakulat kivezénylésével és támadásával fékezte meg. A katonai attaknak 57 áldozata volt, köztük egy tizenhárom éves diák, Romek Strzałkowski, akit lesből lőttek le. Később a megtorlás alatt hétszáz embert börtönöztek be.

Többek között ennek a felkelésnek a vérbefojtása magyarázza azt az erős szolidaritás érzést, amelyet a magyar forradalom reményteljes kezdete váltott ki a lengyel nemzetből, és azt a mély fájdalmat is, ami a lengyeleket a forradalom leverésekor eltöltötte. A két nemzet összetartozását erősítette a két tragédia.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.