Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

GyAK XIII. rész: BabaTükör

2012. április 10. 8:39
Megérkezik hozzánk a kisember. Nélkülünk életképtelen, az egész jövője a kezünkben, miközben csak néz, és minket ugyan nem, de a végtelent látja…

… Pici, kiszolgáltatott, a legnagyobb feladat az életünkben.

Mi meg csak nézzük apró kezeit, a lábacskáit, a pociját, a szemét, és keressük benne önmagunkat. Neki szenteljük minden pillanatunkat, őróla szólnak a nappalok és az éjszakák. Szépen lassan iperedik, idővel mosolyog, ha meglát, aztán visszagügyög, nem csak sírdogál. Aztán kezd egyre emberebb lenni – ahogy nyílik neki a világunk, úgy szűkül be a végtelen, ahonnan érkezett. Kötődik hozzánk.

Amikor először lesz beteg, a világ kifordul négy sarkából, rettegünk, nehogy nagy baj legyen. Minden megteszünk érte, még azon is túl, olyat is, amit nem hittünk magunkról. Átvállalnánk minden kínját, ha lehetne, egész életére előre. De nem lehet, mert az élet, az itteni, nem arról szól. Mert itt van fájdalom, félelem, gyengeség. Meg kell tanulnia ezeket is.

Mikor először mérgesek leszünk rá, az a legkeményebb önismereti lecke. Hiszen legtöbbször saját gyengeségünk, félelmünk, fájdalmunk gerjeszti a feszültséget, nem az ő lénye. Ilyenkor felmerül a kérdés, miért minket választott ez a gyerek? Miért is én vagyok az Anyja, és miért is az Apja az apja? Biztosan lenne más, aki jobb, aki türelmesebb, aki inkább neki való.

Lehet, hogy ez így is van. De neki nem az kell. Neki ez az Élet ezt hozta, azért jött, hogy faragjon, alakítson minket, hogy emberebb emberek legyünk, hogy megtegyük, amit magunk miatt nem tettünk volna meg. Ez nehéz, nagyon nehéz. Bele lehet bukni egészen, félig, de nem lehetetlen megcsinálni. Erő kell hozzá, önbizalom, hit és sok szeretet, akármilyen nyálasan is hangzik.

Ahogy telik az idő, egyre inkább tükrünk lesz a kisember. Megtanulja a gesztusainkat, reakcióinkat, sőt szavainkat is, mindet, kivétel nélkül. Ez az igazi ijesztő dolog, főleg, ha valami nincs rendben. Mert azt is visszadobja, és olyankor nem rossz vagy hisztis. Nagyon kemény ezt észrevenni és elismerni. Nem fog mindig sikerülni. Vagy ha igen, az fájhat.

Persze mindemellett önálló egyéniség is, saját habitussal, gondolatokkal, érzelmekkel. Ezekkel együtt szeretjük, bár bosszankodunk néha: kire ütött ez a gyerek?! Közben egymást is megtanuljuk, és mire egy év eltelik, már a szeme állásából is tudjuk, mit akar. Az igazat megvallva, ezt ő is tudja rólunk, nem is kell megszólalnunk.

A család, ahova érkezik, egy újabb feladat neki. Megismerni a nagyszülőket, testvéreket, nagynéniket, nagybácsikat, durván fogalmazva felismerni a saját vér szagát. Ez nekik nagyon megy, élvezik, és érdemes megfigyelni őket mennyire tudják, kivel hogyan kell bánni. Sokat lehet tanulni tőlük! De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. tegnap 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. 2024. május 1. 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. tegnap 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.