Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Meddig tart idén a fűtési szezon?

2012. április 12. 10:43 // Forrás: „VKSZ” Zrt.
A távhőszolgáltató a fűtési időszak alatt (szeptember 15. és május 15. között) köteles rendelkezésre állni a felhasználói igények kielégítésére.

– A folyamatos távhőszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart. Az időjárás-előrejelzés alapján szükség lehet a fűtésszolgáltatás fenntartására – mondja Polhammer Kálmán, a „VKSZ” Zrt. hőszolgáltatási igazgatója.

– Mi történik április 16. után? Tovább fűtenek, vagy leáll a szolgáltatás?

– Erre vonatkozóan a közüzemi szerződésben, illetve az önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók. A felhasználói közösség képviselője – általában a közös képviselő, vagy a lakásszövetkezeti elnök – szerződésben nyilatkozhatott arról, hogy szeptember 15. és október 14. között, valamint április 16. és május 15. között a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdését, befejezését milyen napi középhőmérséklet értékhez köti. A lakóépületek többségénél a szerződésben 12oC – 14oC közötti napi középhőmérséklet került megadásra, mint fűtési határhőmérséklet. Az elmúlt évek gyakorlata alapján a felhasználók képviselőinek többsége az írásos megrendelést, illetve lemondást választja. A közösség megbízottja a kitöltött és aláírt formanyomtatványt a Haszkovó úti diszpécserközpontunkba személyesen leadhatja, de természetesen ezt az igénybejelentést elfogadjuk levélben, faxon és e-mailben is.

– Mi történik, ha a felhasználó, vagy megbízottja a fűtésszolgáltatás megkezdésével/befejezésével, a szolgáltatás mértékével kapcsolatos igényét nem adja meg, azaz a felhasználók az előzőkről egyhangúlag nem rendelkeznek?

– A távhőszolgáltató a fűtésszolgáltatást – ha a felhasználói berendezések állapota ezt lehetővé teszi – megkezdi, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem éri el a +12oC-ot, illetve leállítja, amennyiben ezt a hőmérsékletet egymást követő három napon meghaladja és folyamatosan teljesíti úgy, hogy üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerű üzemeltetése mellett a lakószobákban átlagosan 22oC legyen.

– Ebben az időszakban gyakran előfordul, hogy a napi középhőmérséklet még alacsony, de napközben a külső hőmérséklet jóval meghaladja a 20oC-ot is. Ilyenkor kikapcsolható a fűtés?

– A hőközponti szabályozók a külső hőmérséklet ingadozását a fűtővíz hőmérsékletének változtatásával követik. Amennyiben napközben a külső hőfok egy meghatározott érték fölé emelkedik (ez általában 16oC érték) a fűtés automatikusan leáll, míg a hőmérséklet csökkenésével újra indul, ezzel megakadályozva az épületszintű túlfűtés kialakulását.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.