Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Macskamesék - a kiállítás

2012. április 12. 19:22
Fábián László grafikusművész képeiből nyílt kiállítás a megyei könyvtárban. A festmények a macskák szemszögén keresztül ábrázolják az emberi kapcsolatokat.

A csütörtöki megnyitón a szintén grafikusművész Jáger István, a kiállító közeli jó barátja, kortársa és műhelytársa köszöntőbeszédében kiemelte: a tanítómesterének tekintett Fábián László alkotásaiból egyértelműen kiderül, hogy a festő imádja a macskákat. – Fábián László életfilozófiát kölcsönöz tőlük, minden képnek személyes mondanivalója van.

– Az alkotások emberi kapcsolatokról, az élet igenléséről szólnak, ahol a témák szimbolikus értelemben lettek ábrázolva – folytatta Jáger István. Hozzátette: a címek világa jelzi, hogy minden „macskamesének” valós alapja van, és a címek kapaszkodót jelentenek a művek értelmezéséhez.

Jáger István a kiállítás bemutatásakor megjegyezte, Fábián László munkáin látszik a magas technikai felkészültség, valamint kitért a pasztellképek grafikai világa által teremtett és elért színharmóniára. „Fábián tudatos művész, aki tudja, mit szeretne kifejezni és hogyan.”

A köszöntőbeszéd után a résztvevők kérdéseket tehettek fel az alkotónak, aki ezekre válaszolva kifejtette, hogy „macskát rajzolni nem egyszerű”, valamint  megvan az oka, miért vannak háttal a macskák. „Ha szembefordul, túl konkrét lesz” – hangzott a válasz, mivel a macska a kutyákhoz viszonyítva megfejthetetlen állat, csukott könyv.

– A képek macskái a szemlélődés állapotát jelenítik meg, a néző így azt látja, amit a macska néz – fogalmazott a kiállító, akinek tárlata május 18-ig kedd-péntek között 10.00-18.00 óráig, szombaton pedig 10.00-16.00 óráig tekinthető meg az Eötvös Károly Megyei Könyvtár földszintjén.

Balassa Gergő
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.