Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Kezdődik a lomtalanítás

2012. április 25. 10:15 // Forrás: „VKSZ” Zrt.
Május közepétől június közepéig tart majd a lomtalanítás Veszprémben.

A korábbi évekhez hasonlóan egy-egy hétvégén mindig más városrészben végezzük el a lomtalanítást – mondja Gönczi Zoltán a „VKSZ” Zrt. Hulladékgazdálkodási Üzemének vezetője. – A honlapunkon már jó előre tájékoztatjuk a lakosságot, az időpontok közeledtével pedig az újságban utcánként is meghatározzuk, mikor lehet kihelyezni a háztartásokban keletkező lomokat. Nagyon fontos, hogy mindenki igazodjon az előre meghirdetett időpontokhoz, és akkor történjen meg a kihelyezés, hogy az elszállítás is zökkenőmentes legyen. Sajnos gyakran előfordul, hogy a meghirdetett időpontok után helyezik ki a lomokat, így vissza kell mennünk egy-egy helyre, részben ezért is tart tovább a gyűjtés.

– Hogyan próbálják megakadályozni, hogy illetéktelenek a lomokat széttúrják?

– Komoly szervezés előzi meg a begyűjtést. A magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez gyors legyen, különben valóban rendetlenség lesz a környezetünkben. Javasoljuk és kérjük is a lakosságot, hogy amennyire lehet, zárt kupacokat képezzenek, amiket nem lehet könnyen szétbontani, minél inkább akadályozva a lomokban történő turkálást.

– Minden az utcára kerülhet ilyenkor?

– Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a lomtalanítás alkalmával a háztartásokban, normál háztartási mennyiségben keletkező lomok begyűjtése a feladatunk. A lom nagy darabos hulladék, olyan típusú, ami nem fér bele a gyűjtőedénybe. Gyakran szembesülünk ugyanis azzal a problémával, hogy minden az utcára kerül, például építési törmelék, zöldhulladék és sajnos veszélyes hulladék is. Kiemelném, hogy gumiabroncsot, rossz akkumulátort, étolajat, kiürült vagy beszáradt festékesdobozokat, fénycsövet, elektronikai hulladékokat, száraz elemeket tilos az utcára kihelyezni. Ezek nem háztartási lomok, hanem veszélyes vagy különleges kezelést igénylő hulladékok. Ha ilyen keletkezik egy háztartásban, a lakosságtól külön térítési díj nélkül munkanapokon átvesszük a Kistó utcai hulladékudvarban. Sőt évente egyszer veszprémi lakosoktól el is szállítjuk a fent említett veszélyes hulladékokat, amiért szintén nem számolunk fel külön térítési díjat – hangsúlyozza Gönczi Zoltán.

– Mit tehet az, aki valami miatt nem tud igazodni a lomtalanítás időpontjához?

– A veszprémieknek évente egy alkalommal lehetőségük van 1 m3 mennyiségű lomot a hulladéklerakóra szállítani, amit külön térítési díj nélkül veszünk át. Szeretném megerősíteni, hogy lomtalanításkor se feledkezzenek meg a szelektív gyűjtésről. A hasznosítható hulladékok kerüljenek a szelektív gyűjtőkbe.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.