Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Mindennapi vizünk

2012. május 2. 19:56 // Forrás: Csalán Egyesület
Minősége fontos mindannyiunk számára, akár vezetékes, akár kútvízről van szó, életminőségünk függ tőle.

Tudni szeretné, hogy a kút vize mennyire szennyezett? Emberi fogyasztásra, vagy csak locsolásra alkalmas? Esetleg kíváncsi arra is, hogy mosásra használt víz mennyire kemény, jöjjön akár a kútból, akár a falból? A tisztázáshoz kérje a Csalán Egyesület segítségét!

A Csalán Egyesületnél tesztcsíkokkal nitrát, nitrit, ammónium, pH és vízkeménység mérését végzik, amely mérési eredmények ugyan nem laboratóriumi szintű vízminősítést szolgálnak, de tájékoztató adatnak, kiindulásnak teljesen jók. Alkalmasak arra, hogy megismerjük vizünk főbb paramétereit.

Mi is van a vízben? Kis mennyiségű nitrát szinte minden vízben kimutatható. A felszíni vizek nitráttartalma 0-8 mg/liter között van, a szennyezett vizek 50-150 mg/litert, vagy ennél is többet tartalmazhatnak. A határérték 50 mg/liter, számos orvos azonban ezt az értéket is túl magasnak tartja, különösen csecsemők és kisgyermekek számára, és literenkénti 25 mg-os maximumértéket javasol. A szervezetben a nitrát nitritté alakul. A csecsemők és kisgyermekek számára a nitrit közvetlenül is veszélyes, még a hivatalos határérték alatti dózisban is.

Kútvizeknél vizsgáljuk az ammóniumszintet is. Az ammónium a természetes anyagcsere-folyamatok egyik alkotóeleme, ezért kis mennyisében minden vízben kimutatható, nagy mennyiségben azonban valamilyen friss, szerves szennyezés indikátora lehet.

A vízkeménység vizsgálata – többek között – azért fontos, hogy mosáskor a szükséges mosószer mennyiségét meghatározhassuk. A mosószereken a gyártók fel is tüntetik, hogy milyen keménységű vízhez mennyi az ajánlott mennyiség. Egy mérési eredmény birtokában ezek a táblázatok is rögtön értelmezhetőbbek lesznek.

Amennyiben a lehetőség felkeltette érdeklődését, érdemes vízmintával felkeresni a Csalán Egyesületet!

A vízminta vétele a következőképpen történjen: A mintavevő edény lehetőleg tiszta műanyag flakon legyen, melyet a mintával többször át kell öblíteni. Ezt követően a flakont töltsük meg kb. a ¾ részéig a vízmintával, majd jól zárjuk le. Amennyiben a mintavétel napján nem megoldható annak a Csalánba való eljuttatása, hűtőszekrényes tárolás szükséges, de lehetőség szerint a tárolás ideje minimális legyen (semmiképpen ne legyen több egy napnál).

A részletekről érdeklődjön a tancsadas@csalan.hu e-mail-címen, vagy a 88/578390-es számon.
 

Csalán Egyesület

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.