Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Érték és sors

2012. május 3. 17:39
A nemzetpolitika, a kulturális örökség és többek között az identitás kérdéskörét járja körbe a Gizella Napok keretében csütörtökön bemutatott magyarságtudományi tanulmánykötet.

A Dubniczay-palotában összegyűlt, kultúra iránt érdeklődő és nyitott vendégeket Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte az Érték és sors című alkotás bemutatójának alkalmából. Elmondta, a hiánypótló tanulmánykötetben található 32 írás olyan témaköröket jár körül, melyek mindennapjainkat is átszövik, ezzel is segítenek közelebb kerülni múltunkhoz.


Garaczi Imre és Némedi Lajos

Ezt követően Felföldi Gábor előadóművész szavalta el Gyimóthy Gábor Nyelvlecke című versét, mellyel a magyar nyelv szépségére hívta fel a figyelmet.


Herth Viktória

Herth Viktória művészettörténész a bemutató színhelyéül szolgáló Moholy-Nagy-teremben lévő műalkotásokat ajánlotta megtekintésre, melyek kivétel nélkül magyar alkotók munkái. Ezzel is alátámasztva azt, hogy nem csak a tudományban, a művészetekben is maradandót alkottak honfitársaink.

A kötetet Garaczi Imre szerkesztő mutatta be, aki elmondta: a kultúra világa, amellett hogy rendkívül sokrétű, a személyiség sorvezetőjeként is funkcionál. Beszélt a hazánkban az 1920-as években beinduló magyarságtudományi kutatásokról, illetve jelenkori párhuzamot vonva összekötötte a kutatásokat az egyetem által biztosított tudásbázissal, majd méltatta a Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány elmúlt 18 évének munkáját.


Garaczi Imre

Garaczi Imre a kötet elkészítésének fontossága kapcsán megjegyezte: a kiadvány a nemzeti önmegismerést szolgálja, hiszen aki nem képes arra, hogy találkozzon önmagával, az alkalmatlan arra, hogy értékeit képviselni tudja, fogalmazott. Rámutatott, a 21. század fő kérdése, hogy képesek vagyunk-e megtalálni a külső és a belső világ harmóniáját. Ebben a folyamatban az anyanyelvhez kell ragaszkodni, húzta alá a mű szerkesztője.
 

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.