Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bujtor Istvánra emlékeztek

2012. május 6. 14:01
Születésének 70. évfordulója alkalmából a Petőfi Színházban Bujtor Judit, Kern András valamint Mészáros Géza idézte fel a három évvel ezelőtt elhunyt legendás színész alakját.

– Nagyon mély nyomot hagyott az itt töltött időszak alatt, bármelyik irodába megyek be az épületben, az ő bekeretezett képét látom – méltatta a vasárnapi rendezvényen Oberfrank Pál igazgató elődjét, hiszen Bujtor István „életműve emlékezetes marad”.

A köszöntőt követő pódiumbeszélgetés során Varga Róbert újságíró irányításával emlékezett vissza a színészhez kötődő emlékeire Bujtor Judit, a 2009-ben elhunyt direktor felesége, Kern András Kossuth-díjas színművész és Mészáros Géza háromszoros magyar bajnok vitorlázó, egykori versenyzőtárs. Az érintett témák felölelték a három ember kapcsolatát Bujtor Istvánnal, így többek között szó esett Bujtorról mint társról, mint sportemberről, illetve mint művészről.

Kern András Veszprémbe tartó útjához kapcsolódóan mesélt az összegyűlteknek, mert ha errefelé jön, mindig a balatoni úton jön. – Halála óta körülbelül 23-szor mentem el Tihany mellett, olyankor mindig az ugrik be, hogy menjünk be a Bujtorhoz. Ja de nem. Ennél a résznél kell lehajtani hozzá, de nem. Minden sarok erről beszél a tájékon, az egész északi part össze van Bujtorozva – kezdte az emlékezést a Kossuth-díjas művész, miután Bujtor Judit összeszoruló torokkal csak annyit tudott mondani Varga Róbert érdeklődésére, hogy „szomorú vagyok”.

A tapintható feszültséget kicsit oldotta, amikor a beszélgetés iránya az első találkozások felidézése felé fordult. A direktor felesége elmondta, ő mindössze 8, Bujtor István pedig 10 éves volt, amikor először találkoztak a gangon. Mészáros Géza a ’70-es évek elejére datálja a megismerkedését Bujtorral, amikor is az akkor már népszerű színész hajót szeretett volna venni, később pedig barátokká és versenyzőtársakká váltak.


Bujtor Judit, Mészáros Géza és Kern András

Ezt követően a meghívott vendégek körbejárták, hogy kinek milyen szerepet töltött be életében a veszprémi Petőfi Színház elhunyt direktora. Felesége igazán szórakoztató embernek látta, aki mellett nem lehetett unatkozni, mindemellett megtalálta a hangot az emberekkel. „Egy ajándékot kaptam” – tette hozzá halkan. Megtudtuk azt is, hogy Bujtor nagyon szeretett enni, és bár súlyára oda kellett figyelnie, Judit asszony egy alkalommal a mosás előtt férje hálóköntösében egy darab kenyeret és kolbászt talált.
Mészáros Géza a barátot, a csapatjátékost, a csapatszervezőt emelte ki. Noha az okát nem sikerült megfejteni, de kiderült az is, hogy Bujtor egész életében borzalmasan félt a villámlástól. Ezt a gondolatmenetet folytatva Kern András elmondta: Bujtor mindig felfelé, az ég felé nézett. – Isteni, remek barát volt, akivel egy húron pendültünk végig – mesélte Kardos doktor.

Varga Róbert gondolkodóba ejtette a vendégeket, amikor a Bujtor-titokról faggatta őket. Judit asszony kiemelte, férje valódi „ember” volt, akit tényleg érdekelt a másik fél mondanivalója. Kiemelte: férje mindig tisztelte az időseket. Kern igazi „jó fiúnak” látta, melegszívű, osztálytárs szerepét betöltő jó barátnak. – A pályánk tele van fájdalommal, keserűséggel, irigységgel, ezt viszont nem tapasztaltam meg benne. De hogy mi a titka? Azt elvitte magával, lehet, hogy már soha nem fogjuk megtudni – merengett el a válaszon.

A zárszavak felé közeledve a moderálást végző Varga Róbert arra kérte beszélgetőpartnereit, hogy fessenek képet arról a Bujtor Istvánról, akit ők láttak. A sort Kern András nyitotta meg, aki derűs, humoros színésznek látta kollégáját. – Valami mások számára taníthatatlan dolgot tudott, a magyar filmszínészet nagy alakja volt – méltatta. Mészáros Géza a direktor emberségét emelte ki, hangsúlyozva műveltségét és vitorlás bajnoki pályafutását. Bujtor Judit csak annyit tett hozzá: „ezek után látjátok, mit vesztettem.”

A vehir.hu-nak adott interjújában Kern András elmondta: – Azt nem lehet tudni, hogy mitől lesz példakép valaki. Vagy lehet? Én nem tudom. Akinek Bujtor a példaképe, az biztos tudja, hogy miért van így, de tulajdonságai, értékei alapján, hogy az Istenbe ne lehetne az.

Az esemény után az egybegyűltek a teátrum falánál megkoszorúzták a 2009-ben elhunyt legenda emléktábláját. Bujtor István május 5-én lett volna 70 éves.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.