Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Gyakorló Anyák Klubja XVII. rész: AkaratoSokk

2012. május 7. 9:08
Akarat. Mindenkinek van, de nem egyformán osztották az elején. Talán örökletes, talán nem, de nem kerülhetjük ki, a gyermekeinkkel együtt kapjuk.

Az sem mindegy, hogy a sajátunkkal ilyenkor mit tudunk kezdeni…

Amikor először szembesülünk vele, hogy a kisembernek van saját akarata, az már komoly pillanat. Ez legtöbbször az elején még abban nyilvánul meg, hogy a bébi megszerezzen magának valami tárgyat, amit mi nem tettünk elérhetővé neki. Ilyenkor küzd és harcol, mert benne van az ösztön. Nagyon cuki dolog. A sikere a mienk is.

Aztán, ahogy nyílik a tudata, jönnek az egyre izgalmasabb akarati megnyilvánulások. Amikor már olyan dolgot követel, amit azonnal nem tudunk, vagy nem is szeretnénk odaadni neki. Ilyenkor a harc, a küzdelem már sokkal szenvedélyesebb, és ha nem kapja meg azt a bizonyos valamit, akkor ott kő kövön nem marad.

Persze lehet kompromisszumokat kötni, vagy a figyelmét elterelni, vagy egyéb kísérleteket tenni arra, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon. Kreatívnak és következetesnek kell lenni. Azzal persze nem számolhatunk előre, hogy a gyermek mennyire akaratos, mennyire kitartó, és mennyire hajlamos az egyezségre. Az csak élesben derül ki.

Azt hiszem, az a helyzet nehezebb, amikor már pontosan tudja, mit akar, mikor és mennyi ideig. Amikor már látja, hogy itt elterelő hadművelet zajlik, és nem hajlandó beülni a hintába. Ilyenkor mondjuk először azt, hogy hisztis. Mert az. Mert szeretné, sőt akarja, és a célja eléréséhez mindenre képes. Nehéz észrevenni, hogy ez mennyire jó tulajdonsága.

Főleg akkor, amikor már pontosan tudja, mire hogyan reagálunk, és ezzel nagyon ügyesen él. Amikor a nézésünkből, a hangsúlyunkból vagy csak a tekintetünkből kitalálja, hogy hol van a mi akaratunk eleje és vége. Az utóbbit különösen okosan és remek érzékkel képes felmérni. Miniatűr kis pszichológus-zseni, aki nem felejt. Ismeri környezete gyengéit és erősségeit, és jobban taktikázik, mint egy sakknagymester. Ember legyen a talpán, aki ezt a nyomást a következetesség zászlaja alatt felemelt fejjel és higgadtan bírja. Ha van ilyen…

Ha esetleg mégis elbukunk, és a következetesség a kukába kerül egy pillanatra, semmi gond. Nem vagyunk vele egyedül. Ettől még csak csatát nyer a gyerek, nem háborút. Az állandó következetesség nem is tudom, létezik-e? Bár úgy hallottam, sokaknál igen. Nálunk sajnos nem.

De ez nem az egyetlen dolog, ami máshol működik, csak nálunk nem. Van, hogy csak és kizárólag szuperanyukkal futunk össze, akiknek minden egyszerű, és simán megy, és istenien néznek ki. Mi meg még azt sem bírjuk eldönteni, hogy a rövid haj a praktikusabb, vagy a hosszú?! De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. ma 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.