Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Parkolóellenőrök munkában

2012. május 18. 18:24 // Forrás: „VKSZ” Zrt.
A VKSZ Zrt. tájékoztató anyaga választ ad arra a sokunkban felmerülő kérdésre, hogy miként készül a „Mikulás csomag”.

A parkolóellenőr ellenőrzi, hogy a várakozó gépjármű megfelel-e az „érvényes parkolás” valamelyik esetének: a parkoló autó megkülönböztető jelzéssel jogszerűen felszerelt jármű-e (pl. rendőr, tűzoltó, mentő stb.); van-e elindított, érvényes mobil parkolás az adott gépjárműre; illetve megnézi a közeli automatákat, hogy van-e ott jegyet vásárló személy, vagy van-e valaki úton az automata felől a gépkocsihoz. Ha nem lát ilyet, akkor pótdíjfelszólítást kezd kiállítani kézi számítógépével (PDA) a megadott kódok egyikével.

Az érvénytelenül várakozó gépjármű rendszámának rögzítését követően az ellenőr legalább három fényképet készít. Az első kép a teljes gépkocsiról (lehetőleg elölről) készül úgy, hogy a környezet is felismerhető legyen. A második és harmadik kép a szélvédőről, a vezető oldaláról és a másik oldalról is fotózva úgy, hogy a teljes szélvédő látszódjon.

Amennyiben a szélvédő mögött több lejárt jegy, engedély vagy bármilyen papír (névjegy, szórólap, üzenet, telefonszám, stb.) található, további képek készítése szükséges. A további képeket úgy kell elkészíteni, hogy azokkal bizonyítani lehessen az érvényes jegy hiányát (több jegy is lehet egy-egy képen). E képek elkészítése után következik az érvénytelenül várakozó gépjármű adatainak, a várakozás helyszínének rögzítése.

A pótdíj fizetési-felszólítás kiadása minden esetben PDA-val és nyomtatóval történik. A felszólítás mellé azzal megegyező azonosító számú készpénzátutalási megbízást (sárga színű csekket) is csatol az ellenőr. Az iratokat piros színű, „PÓTDÍJFIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS” feliratú tasakba teszi, és az ablaktörlő alá helyezi.

Több esetben előfordul, hogy az ügyfelek az automatákban hagyják chipkártyájukat, melyet az ellenőrök a parkolási iroda ügyfélszolgálatán leadnak, és ezek jogos tulajdonosukhoz visszajutnak. 2012 első negyedévében 11 db chipkártyát találtak az ellenőrök az automatákban, melyek visszakerültek az ügyfelekhez.

Sok esetben a parkolókban hagyott autókban lehúzva marad az ablak. Ilyenkor az ellenőrök telefonon hívják az ügyfélszolgálatot, és értesítik az ügyfelet, ha nem sikerül, akkor a hatóságot, és addig az autónál maradnak, amíg az illetékesek ki nem érkeznek.
 

„VKSZ” Zrt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.