A Minnesotai Egyetem kutatói újabb kedvező hatást tulajdonítanak a serkentő italnak: úgy tűnik, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A kutatók az Iowa állam női egészség-felmérésében részt vevő mintegy 29 ezer, postmenopauzában lévő nő 1986 és 1997 közötti adatait dolgozták fel. A 11 éves időszak alatt 1418 esetben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.
A diabétesz gyakorisága azok között a nők között, akik legalább napi hat kávét fogyasztottak, egyharmadával alacsonyabb volt, mint a kávét nem ivók körében. A kedvező hatás biztosan nem a koffeinnek tulajdonítható, mert azok, akik koffeinmentes kávét ittak, még kevésbé betegedtek meg. Kevésbé nagy arányban, de a kávéfogyasztás alacsonyabb testtömeggel és vérnyomással is párosult, noha a kávézó nők több alkoholt fogyasztottak és több cigarettát is fogyasztottak nem kávézó táraikhoz képest.
Az eredmények teljesen függetlenek az alany testtömegétől vagy éppen az általa végzett testmozgás gyakoriságától - mondta Mark Pereira professzor, a kutatás vezetője. Úgy tűnik, a kávéban nagy lehetőségek rejlenek. - A kedvező hatásokért felelős mechanizmusok megismerése képezi további kutatásaink tárgyát' - tette hozzá. Úgy tűnik, lassan átértékelődik az idáig kedvezőtlen hatásúnak gondolt kávéfogyasztás élettani szerepe