Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Gyakorló Anyák Klubja XIX. rész: NemesIs

2012. május 21. 8:40
Aztán eljutunk odáig, hogy: ne tedd le, ne vedd fel, ne nyisd ki, ne csukd be, ne vidd el, ne rakd oda, ne edd meg, nem szabad, nem a tied, nem és ne és nem és ne…!

Az egész nap arra megy el, hogy tiltunk és tagadunk, és estére teljesen kipurcanunk. Leginkább, amikor rájövünk, mennyiszer hangzott el a „nem” és a „ne”.

Persze ez is mindenkinél máshogy van. Mert vannak, akik állítják, hogy a gyereknek nem szabad tiltani dolgokat, mert a személyisége sínyli meg. Inkább el kell terelni a figyelmét, és rávezetni, hogy az nem jó, és azt is csak finoman, mert baj lesz különben. Na, ez ikreknél kicsit nehézkes, mert azt hiszem, nem lenne jó vége, ha a rávezetéssel próbálkoznék egy határozott tesószem-kinyomási kísérletnél. De azt gondolom, hogy a figyelemelterelés is kicsit lassú módszer a helyzet veszélyességét figyelembe véve.

De maradjunk a lényegnél. Elképesztően hihetetlen ötletekkel tudnak előállni. Olyanokkal, amin azt hiszem, hogy egy kreatív csapat hónapokig vagy akár évekig dolgozhatna, akkor sem lenne olyan egyedi a végeredmény. Gondolok itt az ujjbáb-polip porszívócsőbe dugására, anya papucsának a konyhaszekrénybe való elhelyezésére, a labda szőnyeg alá dugására vagy éppen a csupa főzelékes etetőkanál fenék alá rejtésére. A pálmát nálunk az autóban található dolgok viszik: a kiflicsücsöktől a rágókáig bármit találhatunk takarításkor. Szinte bármit.

Ilyenkor lehet elmagyarázni, hogy mi hova való, és mit miért nem teszünk oda. Imádom az okos tekintetüket, ahogy ilyenkor lesik a számat, és igyekeznek utánam mondani a szót: nem. Persze láthatóan csak erre koncentrálnak, a mondandóm többi része csak borsó a falon. Aztán a legjobb pillanatban elhangzik az első szavak egyike: NEM. Na, lehet kötni a gatyát megint.

Mennyivel cukibb az, hogy PAPA meg BABA meg ANYANYANYA meg APPPA meg NYAMNYAMAMMA, mint az, hogy NEM. Ki az, aki nem gondolkodik el rajta, mennyire kemény ez a szó, mennyire száraz, és milyen tisztán lehet mondani. Mert ugye sokkal másabb, ha nekünk mondják, mikor a kádból kéne kiszállni, vagy haza kéne menni a játszótérről, vagy meg kéne enni a spenótot, vagy hasonló pocsék helyzetekben. Nesze neked, anya!

Az az anya, aki fáradt, azt hiszen, kevésbé használja ezt a szót. Inkább olyanokat mond, hogy: „Tudod mit? Csináld. Majd rájössz, hogy…” A kipontozott részre végtelen mennyiségű gondolat elfér. Például: fájni fog, leesik, beakad, megbök, lepottyansz, nekimész, becsíped, elesel és sírni fogsz. Sajnos ezek általában így is lesznek. De ettől még a gyerek megismétli majd a tettét, és anya is folytatja a nemezést. Mert ettől szépek a hétköznapok.

A hétköznapok, amibe néha belecsúszik egy-egy ünnep. Olyan nap, amikor minden más, amikor csinnadratta van és díszmagyar és degesz – ami az evést illeti. Ilyenkor az a nem mindegy, anya melyik oldalon áll: aki készülődik, vagy aki vendégeskedik? Mert egyik sem egyszerű helyzet, de a maga módján mindegyik „varázslatos”. De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. ma 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.