Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Ki gyártja az igazit? / – vádemelés a Traubi hamisítói ellen –

2008. szeptember 17. 10:19 // Forrás: Lucidus
A szocialista üdítőital-gyártás megbonthatatlannak tűnő falába apródonként veszélyes szögeket vertek. Ilyen volt a Coca, majd a Pepsi Cola, aztán az osztrák érdekeltségű Traubisoda. Az utóbbi jogi helyzete számos ügyvéd családjának adott kenyeret az eltelt években.

Bár a hatvanas években még nagyon sokan hittek abban, hogy a Bambi vagy éppen az Almuska képes lesz magába olvasztani olyan alig ismert cégeket, mint a fentebb említett kólák, a biznisz nem jött be. Ördög tudja miért. Lehet, hogy a sajátos magyar ízlés, de az sincs kizárva, hogy a Nagy Testvérnél már kidolgozás alatt állt egy világot megrengető új üdítőital titkos terve, mellyel aztán pokoli gyorsasággal romlásba lehet vinni a bűnös nyugatot. Fátyol reá (már csak azért is, mert a fellebbentett fátyol kellemetlen meglepetésekkel tud szolgálni az oda bekukucskálónak).

Jöttek azonban a sógorok. Velük lényegesen hosszabb a közös történelmünk, mint az őket váltó elvtársakkal, így aztán az is érthető, hogy velük nem volt túl nagy kockázata a biznisz megkötésének. Az ital amúgy igen kellemes volt (ma is az), szőlőnk van, buborék hasonlóképp. Ez utóbbi legjellemzőbb tulajdonsága, hogy elszáll. Ez viszont bejött minálunk! Már ami az elszállást illeti. Lehet például az ígéretekre gondolni… Az ígéretet tevőkre is, ám azok csak nem akarnak elszállni. Mintha le lennének betonozva.

Visszatérve a Traubira: az üdítő (előbb fehér, majd vörös szőlőből is) nagyon hamar népszerű lett, s hizlalta is a pénztárcáját kinek-kinek. Aztán jött a privatizációs hullám, s az ital gyártása magánkezekbe került.

Solomon Berkowitz úr, aki gyárai révén befolyásos személyiség lett a Balaton régióban is, szintén belefogott az általa már kóser üdítőnek a gyártásába. Számos rendezvényen tűnt föl, mint annak támogatója (arról nincs információnk, mennyivel is segítette az amúgy valóban rangos eseményeket), s parolázott jobbal-ballal.

Mélyebbre látók már az elején megneszelték, hogy a neves ital gyártási joga körül (pontosabban a név használata körül) bibi van, de az igazságot keresők vagy homályba tévedtek vagy oda terelték őket.

Egy azonban bizonyos: egy szigorú erkölcsöket követő országban (ne tessék találgatni: István országáról, vagy legalább annak jogutódjáról van szó…), ahol a törvény nagy úr (emlékezzünk csak Arany János Fülemile perére!), s bizony helyére kerül az utolsó kis mozaik is, szóval minálunk nem maradhat büntetlenül semmi, ami szabálytalan. Mindössze pár év kellett ahhoz, hogy (idézet következik!) „Áru hamis megjelölése és jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette miatt” vádat emeljen az ügyészség a Traubi üdítőitalokat hosszú éveken keresztül hamisító Salamon Berkowitz és egyik üzlettársa, Szabó Gábor ellen.

A vádiratot szeptember 8-án nyújtották be a Veszprémi Városi Bíróságra. Eszerint a Berkowitz-féle Traubi Hungária Zrt. 2005 és 2007 között több mint 3,5 millió olyan üdítőitalt állított elő, amelynek címkéje, illetve magának a palacknak a megjelenése sértette az eredeti termék védjegyeit. Ezzel becslések szerint mintegy nyolcmillió forintos kárt okoztak a védjegy tulajdonosának, az osztrák Warimpex AG-nek és a védjegy jogos használójának, a debreceni Ráthonyi Kft.-nek.

A fentiekből nyilván kiviláglik, hogy az üdítő hatása – némi áttétellel – keserítő is lehet. No de akkor hova az optimizmus? Keserítés után jöhet a megvilágosulás, a kijózanodás, a bűnös méltó elmarasztalása, s a rend helyreállása…

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.