Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Tájékoztatás a fűtési hődíj elszámolásról

2012. május 25. 18:27 // Forrás: „VKSZ” Zrt.
Április 23-án gyakorlatilag befejeződött a 2011/2012-es idényben a fűtésszolgáltatás. Veszprémben a 196 távfűtött nap átlaghőmérséklete 4,52 oC volt.

– Annak ellenére, hogy a fűtési hőfelhasználások nagysága még mindenütt pontosan nem meghatározott, elmondható, hogy hőfelhasználóink városi átlagban, épületszinten 20 % körüli fűtési hődíj-megtakarítást értek el a részszámlákban szereplő hőfelhasználásokhoz képest – mondja Polhammer Kálmán, a „VKSZ” Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. – Természetesen az egyes lakások hőfelhasználása között jelentős eltérések is lehetnek, attól függően, hogy az adott díjfizető milyen belső hőmérsékletet igényelt.

– Mikor történik meg a fűtési hődíj elszámolása és fizetése?

– A fűtési hődíj elszámolása és fizetése a közüzemi szerződésben foglaltaknak megfelelően történik. A felhasználó képviselője (közös képviselő, lakásszövetkezeti elnök) és a távhőszolgáltató közötti megállapodás alapján a hőközpontban mért fogyasztás hődíját egy összegben, vagy a díj díjfizetőnkénti szétosztási aránynak megfelelően lehet megfizetni. Lakossági felhasználóknál a díjfizetés az épületrészek légtérfogata vagy a fűtési költségmegosztók alapján történhet azon díjfizetőknél, akik 2011. június 01-től 2012. május 31-ig tartó éves időszakban fűtési költségeinek elszámolására 7, illetve 12 havi részfizetést teljesítettek.

– Mi a teendő a két hődíj felosztási módszer alkalmazása esetén?


Polhammer Kálmán

– Ha a fűtési hőfogyasztás felhasználásának alapja a fűtött légtérfogat, a távhőszolgáltatónak a felosztást és az elszámolást az elszámolási időszakot követő 60 napon belül kell elkészítenie. Ebben az esetben a közösség képviselőjének nincs külön feladata. Ekkor az elszámolás a 2012. júliusi számlákban történik meg. Ha a mért éves fűtési hőfogyasztás hődíját az épületrészekben elhelyezett mérőkészülékek (költségmegosztók) mérési eredménye alapján, vagy egyéb más elosztási mód szerint kívánják szétosztani, a hődíj felosztásáról a fogyasztói közösségnek kell gondoskodnia. Ehhez a távhőszolgáltató legkésőbb június 30-ig adatot szolgáltat. A fogyasztói közösség által az elszámolás végeredményének távhőszolgáltató részére történő átadása után a távhőszolgáltató az elszámoló számlát 60 napon belül elkészíti. A feldolgozás a nyári időszakban folyamatosan történik. A számlák kiállítását követő 15 napon belül a visszautalások is megtörténnek azon fogyasztóknál, akik díjhátralékkal nem rendelkeznek.

– Mi történik, amennyiben a fogyasztói közösség a hődíj költségmegosztási eredményét a távhőszolgáltatónak nem adja meg?

– Az önkormányzati rendelet értelmében amennyiben ez szeptember 30-ig nem történik meg, a távhőszolgáltató jogosult a fűtési célú hődíj elszámolására légköbméter arányos felosztást alkalmazni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.