Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
21°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
21°C

Gyakorló Anyák Klubja XXIII. rész: AltaTárs

2012. június 18. 8:52
Átaludni az éjszakát, ez minden szülő álma. Csak szuszogni, és álmodni, és megébredni a semmire, míg a kicsi csendesen pihen.

Ez persze eleinte szinte lehetetlen, mert ennie kell, de aztán jöhet a kísérlet. Mert van, akinek megy, és van, akinek nem…

Szóval ott ülünk a kiságy mellett, és várunk. Kaját már nem kéne adni neki, aludnia kéne, de csak nyekereg. Felvenni, vagy nem venni? – ez itt a kérdés. Közben apa békésen alszik, jobb esetben nem horkol, és nem krákog. Melyik könyvet kövessük? Vagy tegyük, ami nekünk jó?

Ha a csimota a felnőttek ágyában köt ki, akkor vagy helye nem lesz anyának, vagy attól kell mentenie a kisembert, nehogy apa ráheveredjen. Ilyenkor képesek vagyunk olyan pózban aludni, amit ha látna egy szexuálpszichológus, rögtön megpróbálná lerajzolni, és doktorit írni belőle. Vagy elmehetnénk a cirkuszba guminőnek. Ehelyett nem alszunk jól. De a gyerek igen. Végre.

Ha hagyjuk a kiságyban, őrizni kell, vagy legalábbis átjárni hozzá, nyugtatgatni, esetleg itatni, vagy simogatni. Ilyenkor olyan helyzeteket veszünk fel, miközben hullafáradtan visszaalszunk a kiságy rácsán lógva, hogy másnap meg kell magyaráznunk mindenkinek az enyhe jobbra- vagy balra csavarodottságunkat.

Persze azt is lehet, hogy rázárjuk az ajtót, aztán nyüglődjön, tanuljon meg aludni, meg egyáltalán. Ilyenkor szintén nem alszunk, mert az anya mégiscsak az anyja, és sajnálja, és az a három éjszaka, amíg megszokja, hogy éjjel a rabszolga is pihen, pokoli. Ehhez külön embertípus kell, akinek nem megy, ne aggódjon, nincs ezzel egyedül.

Aludni pedig kell. Mindenkinek. Csak azt nem értem, hogy mire fel ez a nagy különszoba-rácsoskiságy-trend? Mert mi van, ha a gyerek igényli a szülői horkolást, pukizást, hortyogást, illatot, és mindent, ami a családdal jár, ahova született? Hiszen nemrég, öreganyáink idejében egy kupacban aludt mindenki. A szülők a nagyágyban, a testvérek meg fejtől-lábtól, ki hogy fért, szintén együtt, a felnőttek ágyának végében lerakott valamin. Reggelre meg biztosan nagyobb volt a káosz. Talán nem lettek normálisak?!

Mert most a marha nagy önállóság a lényeg. Mindent önállóan, még az alvást is, de minél előbb! Kilenc hónap az anyában, aztán rögtön egy másik szobában, rácsok mögött folytatni. A bölcső is csak legendás emlék. Lehet, hogy ez sajnálatos dolog. Bár szerintem az is szomorú, hogy nincsenek három generációs együtt élő családok. Legalábbis nem sokan. Így a gyerekek mindennapjainak nem része a Kossuthot hallgató nagypapa (dédi), akinek mindig van az ölében hely, sem a húsleves illatú nagymama (dédi), aki bármikor ken egy lekváros kenyeret. Csak a dolgozni kénytelen anya van, meg apa, meg a bölcsi. Hát persze, sok nagyszülő is húzza még az igát…

Ilyenkor elgondolkodtató, hova tart ez a világ? Bár ahogy egyre többen kénytelenek visszaköltözni a nagyszülőkhöz, talán visszafordul egy kicsit a dolog. Mert az önállóságnak ez nem tesz jót, de egy gyerek lelkének mindenképpen. Már ha erre mindenki nyitott, és a nagyszülők is normális életet élnek. Mert akkor aranyat érnek. De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.