Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Pedagógusok a kistelepülésekért"

2008. április 16. 12:09
Idén is kitünteti a Pannontérség Fejlődéséért Alapítvány a kistelepülések iskoláinak pedagógusait. Tavaly három díjat adtak át, idén Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnökének jóvoltából hatan részesülhetnek a kitüntetésben, illetve az azzal járó pénzjutalomban. A "Pedagógusok a kistelepülésekért" díj célja, hogy felhívja a figyelmet a falvak oktatási intézményeinek fontosságára.
A Pannontérség Fejlődéséért Alapítvány tavaly hirdette meg először a pályázatot hagyományteremtő céllal. Már akkor sikerült elérni, hogy mások is fontosnak tartsák a kistelepülések pedagógusainak motiválását, így csatlakozott a kezdeményezéshez Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke - mondta Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, az alapítvány elnöke. A tavalyi évben 14 településen hirdették meg a pályázatot, és három pedagógust tüntettek ki, idén bevonték a programba a zirci kistérséget is, így ez alkalommal már harminc településről jelölhetnek pedagógusokat a díjra az önkormányzatok, képviselőtestületek, szülői közösségek és a civil szervezetek. Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy az alapítvány a díj finanszírozási hátterét biztosítja, de a döntést egy független, öt főből álló védnöki testület fogja meghozni. Ennek a testületnek tagjai Dobos Krisztina oktatási szakpolitikus, Felföldi Zoltán, a nagyvázsonyi általános iskola igazgatója, Garai György, a szentgáli általános iskola igazgatója, valamint Halmai György, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója. A testület a későbbiekben egy, a zirci kistérségből érkező taggal is bővülni fog.



Talabér Márta szerint példaértékű ez a kitüntetés, ezért ajánlotta fel az együttműködés lehetőségét, s abban bíznak, hogy másoknak is sikerül példát mutatni és sikerül bevonni a kezdeményezésbe az egész megyét. A politikusok a díj kapcsán elmondták, hogy a kormányzati poltika az elmúlt időszakban azt üzente a kistelepüléseknek: nincs szükség rájuk. El is kezdődött egyfajta leépülés a falvakban. Iskolákat, óvodákat kellett bezárni, a polgármesterek pedig sok esetben hiába küzdöttek ezen intézkedések ellen. A falvakban ugyanakkor kiemelt szerepet kellene biztosítani az intézményhálózatnak, ezen belül az oktatási intézményeknek, ahol a tanároknak nem csak az a feladatuk, hogy írni, olvasni tanítsák a diákokat. Egy kis faluban egy iskolának a kultúra, a nevelés, a művelődés rugójának kell lennie, s ha lehetőségük van, ennek a feladatnak meg is felelnek. Minden fórumon fel kell lépni a kistelepülések leépítése ellen, az iskolabezárások ellen - mondta Horváth Zsolt. Ebben mutat pozitív példát a falusi iskolák pedagógusainak kitüntetése. Téves felfogás, hogy csak a nagyvárosokban lehet magas szintű oktatást folytatni. Jómagam is egy falusi iskolában tanultam - tette hozzá a képviselő. Igenis érdemes mindenkinek a szülőfalujában maradnia, hiszen így a család közelében marad a gyerek is, és egy bensőséges, családias környezetben tanulhat. Ha azt üzenjük, hogy csak a városokban lehet érvényesülni, tovább folytatódik a vándorlás, és ezek a falvak teljesen elöregednek majd, aminek súlyos következményei lesznek - hangsúlyozta Talabér Márta.
A pályázati felhívást minden érintett önkormányzatnak kiküldik. Az ajánlásokat május 15-ig várja az alapítvány. A "Pedagógusok a kistelepülésekért" díjat - fejenként 50 ezer forintot -, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra által külön erre az alkalomra készített ajándékot május 31-én ünnepélyes keretek között adják át a megyeházán. A pályázati kiírás már megtekinthető az alapítvány honlapján: www.pannonterseg.hu
Füssy Angéla
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36 Gyümölcsöt terem a plébánia kertje Gyümölcsöt terem a plébánia kertje A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá. 2024. április 13. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.