Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

GYAK XXIV. rész: PaMaMusz

2012. június 25. 8:36
Nagyszülők, aranyba öntve. Nagymama, aki istenieket főz, és csodálatos meséket ismer, illetve anyát vagy apát úgy, ahogy senki más.

Ja, és a Nagypapi, aki megmutatja ezt a varázslatos világot, csúzlit fabrikál, és babaházat épít a garázsban.

Persze mindez az idilli verzió. Mert bizony manapság már más időket élünk. Mások lettek a gyerekek igényei, az anyák és apák más dolgokat várnak el. Sikítófrászt kapnak, ha a Papi csípőskolbászt ad az éppen főzeléket kóstoló bébinek, hogy rágókázzon, vagy ha a Mama tejbedarát főz színtejből a kicsinek, hogy átaludja az éjszakát.

Mert már a sok okos és ráérő tudós megállapította, hogy régen mennyi butaságot csináltak velünk. A fentieken kívül korán kezdték a biliztetést, amitől frusztráltak lettünk, és milliónyi védőoltást mulasztottak el, amitől sokkal nehezebben gyógyultunk bizonyos kórokból.

De az elmúlt évtizedek sokakat nem kíméltek, sajnos szülőket tettek tönkre a nehézségek. Holott például ha a Nagymami nem gyógyszerfüggő „hipohonder”, a Nagypapi pedig pálinkamániás fél-alkoholista lealázott családfenntartó, van esély. Mármint arra, hogy valaki rajtunk kívül megtapasztalhassa a pelenkacsere, a bukitörlés, a hisztirohamok, a puszi-hegyek és a ragaszkodás varázslatos világát. Azaz átvehesse azt a nehézséget és örömet, amivel egy kisember jár.

Nem könnyű a mai, mozgásukban lényegesen gyorsabban fejlődő, és kommunikációjukban modern gyerekek terelgetése. Legalábbis míg a gyerek bármilyen távirányítóval elbánik fél évesen akár, a Nagyszülőknek fél évszázaddal a hátuk mögött is különös képződmény lehet a power-gomb. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek szókincsében a zenehallgatással egyenértékű lehet a „jutyub”, vagy a telefonnal a „szkájp”. Na, ilyenkor egy nagyszülő könnyen a szatyorban lévő hal sorsára jutva csak a bamba nézésig jut el.

Ám, ha mégis állják a sarat, és megtalálják a hangot, ami csak az övék a kicsivel, az tényleg pótolhatatlan állapot. Olyan fontos, és nélkülözhetetlen része a gyerek életének, amit meg kell élnie. Előfordulhat, hogy kolbász-szopogatásos hasfájással, tejbedarás hasmenéssel, vagy éppen eldugott távirányítókkal jár, de garantáltan megéri.

Amennyiben a Nagyszülő a szülő igényeit követve kavarja a gyereknek a tápszert, vagy kihagyja a diót, a mogyorót, az epret a sütiből, esetleg cukros tea helyett vizet ad szomjoltónak, akkor aztán az maga a mennyország. Ebből pedig egyre több lesz, biztos vagyok benne.

Ahogy a magabiztos anyákból is. Mert nehéz, nagyon nehéz most anyának lenni, pedig nincs háború, sem éhínség – elvileg. Gyakorlatilag milliónyi kis új dolog van, ami elvárássá nőtte ki magát, míg az anyaság megmaradt ősi- és ösztönös állapotnak. Nem beszélve a durvuló természetről és a megbolondult „ember alkotta nagyvilágról”. De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.