Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fiatal művészek mindenfelé

2012. július 2. 15:08
Vizuális művészeti fesztivállal gazdagodik idén a város legtöbb embert megmozgató rendezvénye. A kezdeményezés fő célkitűzése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal, pályakezdő művészeknek.

A Hybridart Management 2010-ben indította útjára Art Moments elnevezésű kortárs képzőművészeti programsorozatát. A kezdeményezés fő célkitűzése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal, pályakezdő művészeknek, s egyben felpezsdítse Budapest vizuális művészeti életét – tudtuk meg Erdélyi Szabolcs főszervezőtől. Hozzátette, idén első alkalommal fesztivál formájában valósul meg a programsorozat, a fővárosi helyszín mellett több vidéki városba, közte Veszprémbe is kitelepülnek.

Az Art Moments elnevezésű vizuális esemény fókuszában olyan művészeti platformok állnak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektálnak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül. Az egyes kiállítások mellett a hazai vizuális élet olyan fontos műfajairól sem feledkeztek el a szervezők, mint a filmművészet vagy a határokat feszegető graffiti és a reneszánszát élő népi folklór.

REFLEX. MKE


Erdős Zsófia, digitális fotó, 2012

A Reflex című kiállítások fókuszpontjában olyan „intermédiás” (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék) diákok munkái állnak, akik művészeti és társadalmi problémák iránti érzékenységüket messzemenően tudatos technika- és anyaghasználattal párosítják. A veszprémi Reflex kiállítás installációi, tárgyai és videómunkái többek között a társadalmi egyenlőtlenségek, a gender és a mindennapi politika témáit érintik. Egyes munkák egyre fokozottabb részvételre és érzelmi aktivitásra késztetik a nézőt, aki kényelmetlenül is érezheti magát, másutt erős szarkazmussal élnek az alkotók.
Az érdeklődőket július 4. és 7. között várják naponta 15 és 24 óra között a Rákóczi u. 1. szám alatt, az egykori szőrmeszalon helyén.

MOZI

Az Art Momentsen öt estén át klasszikus és kortárs magyar filmek vetítésére is sor kerül. A résztvevők sötétedéstől a magyar mozgókép legjobbjai közül válogathatnak, csaknem húsz rövidfilm és öt egész estés nagyjátékfilmek közül. A programban nagy hangsúlyt fektettek a fiatal tehetségek filmjeinek népszerűsítésére, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett hallgatóinak munkáira, melyeket korábban csak alkalmilag láthattak filmvásznon a kíváncsiak. A nagyjátékfilmek mellett az animációs filmeken, kortárs videóinstallációkon túl a zene és képzőművészet filmes megvalósulásai mutatkoznak be.
A műfaj iránt érdeklődőket a Művészetek háza kertjébe várják a szervezők szerdától szombatig 22 és 24 óra között.

SPICY COLLECTION

A Spicy Collection az elmúlt 3 Art Moments kiállítás sorozat válogatott gyűjteménye, melyet egy szakmai zsűri válogatott, és a közönség szavazata alakított. A kiállítás sorozatok lezárultát követően az alkotásokat egy szakmai zsűri értékelte, és a zsűrizés eredményeként létrejött egy 30 mű tárgyból álló válogatás az úgynevezett Spicy Collection. Az Art Moments szellemét ez a válogatott kollekció képviseli, melyet utazó kiállítás formájában Európa külföldi nagyvárosaiba is eljuttattak.
Veszprémben a Jezsuita templomban kapott helyet a kiállítás, amely szerdától péntekig 14 és 18, szombaton 10 és 18 óra között látogatható.

GOMBOLD ÚJRA!

Ki gondolná, hogy Budapest az 1950-es évekig regionális divatfőváros volt, és hogy a magyar öltözködési kultúra egészen a 20. század derekáig az egyik leggazdagabb, legizgalmasabb volt Európában? Ezt mutatta meg immár második alkalommal a Gombold Újra! Divat a magyar 2.0 öltözéktervezési pályázat, mely keretében a résztvevőknek magyar divattörténeti hagyományokból kiindulva kellett hordható, 21. századi ruhákat tervezniük.
A kiállítás július 4. és 10. között a veszprémi polgármesteri hivatalban vendégeskedik.

ZENE

Az Art Moments kamara színpada a volt Közgáz udvarán, a várban várja a kikapcsolódni vágyókat, ahol fellép többek között a Kistehén melankó, Szabó Balázs bandája, valamint a Roma Hungaricum.

További részletek a rendezvény hivatalos oldalán találhatók. 

Cseh Zoltán
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.