Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szent Gellértért zúgtak a veszprémi harangok / – diákok és pedagógusok a Szent Mihály Székesegyházban –

2008. szeptember 24. 19:49
A fiatalságé és nevelőié volt szerda délután a Szent Mihály Székesegyház. A templom hajóit megtöltő hívők Szent Gellért püspökre, a 962 éve mártírhalált szenvedett vértanúra emlékeztek.

Az igazak lelke Jézus kezében van – hangzott bevezetőképpen az ige a Bölcsesség könyvéből, majd az evangélium Máté könyvéből ekképp kezdődött: Ne kérjetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni…

A hívőkhöz dr. Márfi Gyula érsek szólt. Nemcsak pénzügyi nehézségekkel küzd az oktatás – mondotta –, hanem morálissal is. És egy morálisan megrendült országban ez figyelmeztető értékű.

Az érsek a folytatásban a jog és a kötelesség fogalmakat boncolgatta. Ha joga van a gyermeknek, hogy ne tanuljon hittant vagy etikát, akkor miért nincs joga ahhoz, hogy ugyanezt megtegye például a matematikával? Ez lenne a szabadság? – kérdezte. Túlságosan sokat engedünk meg magunknak, s nagyon megnőtt a lelkileg káros termékek fogyasztása.

Márfi Gyula sorolta azokat a társadalmi jelenségeket (csonkacsalád, azonos neműek gyermekvállalása stb.), amelyek meggátolják, hogy egészséges és teljes ember nevelődjék.

A mai iskola csak szakemberekben gondolkodik – mutatott rá –, s nem gondol arra, hogy a teljesség testből és lélekből áll. Pedig az intellektualitást, az akaratot és az érzelmet is nevelve lehet alakítani.

A pedagógusokhoz fordulva utalt az oktatási tárca vezetőjének gondolatára, aki szerint „piaci értéké”-nek kell lenni egy gyermeknek, ám a gyermek nem intelligens robot, aki/ami programozható, akár egy sakkautomata.

Befejezésül a gyermekkor megválaszolatlan kérdéseire utalt az érsek, idézve Bródy versét (Koncz Zsuzsa előadásában): még mielőtt majd egyszer meghalok, tudnom kell, miért vagyok… Hasonló gondolatot vet fel a Képzelt riport egyik dalbetétje is: Valaki mondja meg…

Ha pedig mindezekre az iskola nem tud válaszolni, akkor nem nevezhető alma maternek… – fejezte be beszédét Márfi Gyula.

A szentmise utolsó részében Benedek pápához könyörögtek a hívek, majd Szent Gellért erkölcsi üzenetét hallgathatták meg.

A szentmise felemelő része volt a Szilágyi iskola Csengettyűs együttesének műsora.

 

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.