Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jubileum, fesztiválok, vízi bábszínház és költözés

2012. július 5. 9:54 // Forrás: Kabóca Bábszínház
Mozgalmas, eseményekkel teli évadot zár a veszprémi Kabóca Bábszínház.

A 2011/2012-es évadban összesen öt bábszínházi bemutatót tartott a színház. Az évad egyik legnagyobb sikere és elismerése, hogy a társulat elnyerte a megyei Príma Díjat.

Az évad Écsi Gyöngyi felvidéki bábos színész-workshopjával indult, majd következett a hagyományos évadkezdő Mesefesztivál és a Tengerecki Pál bemutatója Schneider Jankó rendezésében. Ősszel felújították a Kutyaélet című előadást Bartal Kiss Rita (Blattner-díjas) rendezésében, és a Kabócában rendezte vizsgaelőadását – a Hüvelyk Matyit – Fige Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábrendező hallgatója. December végén zárták tíz éves születésnapi évüket különleges Kabóca-dalokkal, melyek szövegét Zalán Tibor írta a színház felkérésére. Januárban került sor Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című zenés bábdarabjának ősbemutatójára Veres András (Blattner-díjas) rendezésében.

Az évad második fele fesztivál-szereplésekkel és egy egyedülálló vízi bábszínházi bemutató előkészítésével telt. A bábszínház ismét meghívást kapott Veszprém dániai testvérvárosába, Gladsaxe-ba, ahol ezúttal a Tengerecki Pált játszották nagy sikerrel. A Hüvelyk Matyi és a Pimpáré és Vakvarjúcska meghívást kapott a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléjára, Kaposvárra – Harangi Mária rendező a versenyprogramba válogatta a két előadást.

Folytatódtak a nemzetközi kooprodukcióban készült babaelőadás, a Ha Dede sikeres fesztivál-szereplései. A Kolibri Fesztiválon Kiss Erzsi Michel Indali-díjban részesült az előadás zenei megformálásáért. A Ha Dede részt vehetett a bolognai Visioni di futuro, visioni di teatro fesztiválon, mely az egyik legfontosabb európai babaszínházi fesztivál, valamint két hétig Kanadában vendégeskedett nagy sikerrel a Les Petits Bonheurs fesztiválon: itt ünnepelhette Kiss Erzsi, Futó Ákos és a rendező, Karel Van Ransbeeck a 100. előadást. Különösen értékes, hogy a Luxemburgi Filharmónia is meghívta a produkciót.

A bábszínház idén új helyszínen zárta az évadot a Kabóciádéval: nem Veszprém belvárosában zajlott a fesztivál, hanem a megújult Séd-völgyben, a Kolostorok és kertek rendezvénytéren. Szerencsére nagy volt az érdeklődés: szabadtéri játékok, bábelőadások, kézműves foglakozások várták a gyerekek és szüleiket, valamint a Kabóca Házikó játékai a legkisebbeknek.

Szintén újdonság, hogy a Kabóciádén tartották a Helka, a Balaton tündére című vízi bábszínházi előadás ősbemutatóját Székely Andrea rendezésében, mely Nyulász Péter IBBY-díjas ifjúsági regényének bábos adaptációja. A különleges víziszínpadot, a bábokat és a látványt Gyarmathy Ágnes (Munkácsy-díjas) tervezte, az előadás zenéjét Nyitrai László szerezte. Az előadást nyáron még kétszer, július 27-én és augusztus 24-én játsszák a völgyben.

A 2012/2013-as évaddal új korszak kezdődik a Kabóca Bábszínház életében: a színház elköltözik a Völgyhíd térről, és ősztől már a HEMO épületében folytatják a munkát. Az évad a hagyományos Mesefesztivállal és sok meglepetéssel kezdődik majd!
 

vehir.hu
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.