Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

A nap zenésze: Petruska András

2012. július 8. 9:11
Egy szál gitár, egy szál ének, mégis, mintha egy egész zenekar szólna. Petruska Andrásnak az Utcazene fesztivál volt az ugródeszka a zenei karrierjében. Most vele beszélgetünk.

– Ma két koncertet is adsz egymás után. Ez nagyon megterhelő lehet. Hogyhogy bevállaltad?

– Pénteken nem volt semmilyen koncertem, ezért jól jött nekem ez az első, kisebb fellépés az Íródeák udvarán, hogy kicsit ráhangolódhassak a zenére, felpörgessem magam, és bemelegíthessek. A veszprémi közönségben amúgy is nagyon bízok. Az első koncertre ezért is mertem elhozni a kevésbé bulizós, instrumentális dalaimat. Jó volt, hogy ezeket is eljátszhattam, és ezt az arcomat is megmutathattam.

– Két éve te nyerted az Utcazene fesztivált. Mit jelentett ez neked?

– A győzelem a lehető legjobbkor jött. Akkor már zenélgettem egyedül egy szál gitárral néhány hónapja, és ez volt az első igazi, nagy szakmai elismerésem. Ez jelentette nekem az áttörést. Az emberek is kíváncsibbak egy olyan zenészre, aki már megnyert egy rangos fesztivált.

– Mi inspirál téged a dalszerzésben?

– Nagyon profán választ fogok most mondani: az élet maga. Az emberi érzések, az élmények, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy nyitott szemmel kell járni a világban, és akkor jön az inspiráció.

– Koncertek után mit fogsz csinálni?

– Imádom az Utcazene fesztivált, szóval itt leszek. Egy-két koncertre is el fogok látogatni, de valószínűbb, hogy inkább azokkal a barátaimmal találkozom, akikkel csak itt, csak ezen a héten tudunk minden évben egyszer összefutni.

– Mik a terveid a távolabbi jövőre nézve?

– Jelenleg készül egy lemezem, azt vesszük fel most Angliában. Erre fordítom a legtöbb energiát. Emellett természetesen koncertezni is fogok egész nyáron.

– Már elég tapasztalt vagy, milyen tanáccsal tudsz szolgálni azoknak, akik még csak most vágnak bele a zenélésbe?

– Törekedni kell az egyéniségre. Mindenben, amit csinálsz, meg kell mutatnod önmagadat, és hogy mitől vagy más, mint a többiek. Igyekezni kell felépítened magadról egy olyan képet, amin látszik, hogy különleges vagy, és ami alapján rögtön felismernek téged.

Ha az interjú felkeltette az érdeklődését, látogasson el Petruska András honlapjára: http://www.petruskaandras.hu/
 

Horák János
Babják Tamás
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.