Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Veszprém megye három középiskolája is nyertes / – tehetséggondozás emelt szinten –

2008. szeptember 26. 13:44
Három Veszprém megyei középiskola – a veszprémi Lovassy és Vetési, továbbá az almádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium – nyerte el rangos pályázaton a „Tehetséggondozó középiskola” címet – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Katanics Sándor országgyűlési képviselő.

Az előzményekről: az oktatási és kulturális miniszter egy idei rendeletével módosította a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló korábbi rendeletet, amely érinti a középiskolai felvételi eljárás rendjét, és pályázatot hirdet a „Tehetséggondozó középiskola” cím elnyerésére, valamint az azzal járó tehetséggondozói feladatok ellátására.


A pályázat célja, hogy a kiemelkedő tehetségeket felismerő és gondozó középiskolák és a kiemelkedően tehetséges, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat nevelő-oktató általános iskolák az esélyegyenlőség elve alapján összehangolják egymással a tehetségek segítéséhez kötődő pedagógiai intézkedéseiket.

Ennek eredményeként a középiskolák partneri együttműködésben tudják majd biztosítani az adott általános iskolák hetedik-nyolcadik évfolyamos halmozottan hátrányos helyzetű tanulói számára azokat a pedagógiai intézkedéseket – különösen a tehetséggondozást – amelyek révén az adott tanulók a tehetséggondozó középiskola szakmai programja segítségével jó eséllyel eljutnak a rendszerszinten megszervezendő tehetség-kibontakoztató foglalkozásokra, így kiemelkedő tehetségük kibontakozhat, tudásuk jelentősen kiszélesedhet.

A tehetséggondozó középiskolában a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók rendszerszintű tehetséggondozásban vesznek részt legalább a hét egy napján (az adott napon minimálisan százharmincöt perc időtartamban) úgy, hogy a tehetséggondozó középiskola a hetedik, nyolcadik évfolyamos halmozottan hátrányos helyzetű tanulók részére térítésmentes foglalkozásokat biztosít.

Kitétel továbbá, hogy a foglakozásokra jelentkező halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára (a foglakozásokra való bekerülés céljából) felvételi vizsga nem szervezhető, a tanulók jelentkezése nem utasítható el.

A tehetséggondozó középiskolában megszervezett foglalkozások keretei között a tanulók reálisan felmérhetik, megismerhetik saját képességeiket, azonosítják kiemelkedő tehetségüket, megismerkednek a középfokú felvételi eljárás rájuk vonatkozó főbb szabályaival.

Katanics Sándor hangsúlyozta, hogy a a pályázat benyújtásának számos feltétele volt, s ezeknek meg kellett felelni. Ezek közé tartozik többek közt a középiskola könyvtára, informatikai felszereltsége, pedagógiai és egyéb programja stb.

A pályázathoz csatolni kellett a középiskola fenntartójának (a Lovassy és a Vetési esetében a városról, az almádi gimnázium esetében a megyéről van szó) nyilatkozatát arról, hogy támogatja a pályázatot stb. A Veszprém megyei önkormányzat képviselői egyhangúlag támogatták a három középiskola pályázatát.

A sikert Katanics képviselő a jó előkészítésnek, az iskolák tekintélyes szakmai múltjának könyveli el.

A támogatandó gyerekek körébe bekerülni szigorú szabályok szerint lehetséges. Ezt az általános iskolai ifjúságvédelmi felelősök koordinálják. A támogatás szélesebb körű, mint a jól ismert Arany János program, s anyagi fedezete is biztosított hosszabb távon.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.