Az elmúlt évben a görögdinnye piacon végbement változások hatására a vidékfejlesztési miniszter rendeletbe foglalta a görögdinnyére vonatkozó forgalmazási előírásokat. Ezzel a szigorítással próbálta elejét venni a minisztérium a gyümölcsforgalmazás során tapasztalható visszaéléseknek (pl.: átcímkézés, minőségi osztályba sorolás hiánya, stb.) Az áru eladója csak akkor bocsájthatja a termékeit a piacra, ha azok megfelelnek az előírásoknak.
A görögdinnye két forgalmazási osztályba sorolható. Az I. osztályú görögdinnyének jó minőségűnek és fajtájára jellemzőnek kell lennie. A II. osztályba azok a példányok tartoznak, amelyek nem sorolhatók az I. osztályba, de megfelelnek a minimumkövetelményeknek, legfeljebb a héjszín, az alak, vagy a méret tekintetében hagyhatnak némi kívánnivalót maguk után.
A csomagolási egységeken összefüggően, olvashatóan, letörölhetetlenül és kívülről jól láthatóan fel kell tüntetni a termék megnevezését, a gyümölcshús színét (ha nem piros), a származási ország, a minőségi osztály megnevezését, valamint ha a dinnye mag nélküli, azt is. Egyazon csomagolási egységen belül csak azonos fajtájú, minőségű és eredetű görögdinnyét lehet forgalmazni. Az előírások betartását a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat folyamatosan ellenőrzi. Ez a garancia arra, hogy mindig jó minőségű, ismert eredetű görögdinnye kerüljön asztalunkra.
Részesítsük előnyben a jól ismert, megbízható, hazai termesztésű fajtákat, gazdagítsuk a magyar termelőket! Fogyasszunk sok görögdinnyét, hiszen az egyik legegészségesebb gyümölcs, vitamin- és ásványi anyag-tartalma rendkívül magas, emellett vízhajtó és vesetisztító hatású is.