Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fantasztikus „Kilátás”

2012. július 21. 14:17
Szombaton megnyílt a Somlói Zsolt és Spengler Katalin gyűjteményéből válogatott „Kilátás” című tárlat a Vass László Gyűjteményben.

A tág nemzetközi horizontot nyitó, kortárs művészettel foglalkozó kiállítás megnyitóján Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntötte a Vass László Gyűjteményben a szép számmal megjelent vendégeket.

Veszprém polgármestere szerint nyáron kinyílik városunk, számos művészeti és kulturális rendezvény várja a helyi polgárokat és a messziről érkezőket, és az idelátogatók bizonyára örök szerelmesei lesznek a városnak. E nyári programsorozat része a most megnyílt kiállítás is.

Konrad Kreuzer megállapította: évről évre egyre többen zarándokolnak el Veszprémbe, hogy a kultúrát élvezhessék, és az ő általa vezetett cég számára öröm és megtiszteltetés, hogy a magas művészetet támogathatja.

A köszöntő beszédek után Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum igazgatója kiállításmegnyitó beszédében kiemelte, kevés műgyűjtő engedheti meg magának, hogy külföldi művészeti alkotásokat gyűjtsön, s e kevesek közé tartozik Somlói Zsolt és Spengler Katalin, akik amellett, hogy fejlődő, folytonosan épülő nemzetközi profilú gyűjteményt hoznak létre, tevékenyen és eredeti módon vesznek részt a művészeti élet szervezésében.

„Az ideális gyűjtemény azt üzeni: ide nézzetek, így kell szabadnak lenni” – fogalmazott Sasvári Edit, aki szerint a most Veszprémben látható gyűjtemény megfelel ennek a kitételnek. Somlói Zsolt és Spengler Katalin gyűjtése azokat az alkotókat célozza meg, akik korunk meghatározó gondolatait saját identitásuk pontos ismeretében, a kortárs képzőművészet eszközeivel dolgozzák fel. A Veszprémben látható válogatás azokat a nemzetközi szinten fontos műveket mutatja be, amelyek nemcsak a jelenre, de az utópiákkal teli múltra és a lehetséges jövőkre is utalnak.

A tárlaton szereplő művészek: Birkás Ákos, Blue Noses, Daniele Buetti, Tony Cragg, Csörő Attila, Marlene Dumas, Olafur Eliasson, Irwin, Pawel Ksiazek, Freidrich Kunath, Maurer Dóra, Tatsuo MIyajima, Muntelan, Rosenblum, Dan, Perjovschi, Tomas Saraceno, David Schnell, Nedko Solakov.

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.