Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindenkit vár Essegvár!

2012. július 23. 10:18
A Bándi Önkormányzat, a Bándi Német Kisebbségi Önkormányzat és a Bándért Közalapítvány harmadik alkalommal rendezi meg az Essegvári Napokat, 2012 július 28. és 29. között.

Essegvár a középkorban a térség egyik kiemelt védőbástyája volt. Mégis áldozatul esett annak a pusztításnak, mely hazánk várainak nagy részét utolérte. Az építmény épp az idén 700 éves. Ebből az alkalomból indítják útjára a szervezők azt a fesztivált, mely Bándnak és az Essegvárnak hírnevét messze viszi majd.

A rendezvény Gazdag Tibor bándi színművész és zenésztársai ötlete volt. A sitkei fesztivál példáján felbuzdulva határozták el, hogy térségünkben is meghonosítanak egy olyan értékteremtő rendezvényt, amely egy nemes cél érdekében széleskörű összefogást eredményez a kultúra zászlója alatt. Cél pedig Veszprém megye egyik nevezetességének, Essegvárnak felújítása, valamint Bánd és környéke természeti kincseinek és értékeinek megismertetése.

A programok megszervezését Pichner György, a Dr. Grog zenekar vezetője és Gazdag Tibor színművész vállalták magukra. Pichner György elmondta, a rendezvény egy nagy összefogás eredménye. Művészbarátaik örömmel álltak melléjük a jó ügy érdekében. Szinte ingyen, egy tál pörköltért vállalják a fellépést: műsorokat hoznak és játékokat, tombolákat ajánlanak fel. „Így lesz igazán közös gyermekünk ez a fesztivál” – fogalmazott a főszervező.

A fellépők között olyan neveket találunk, mint Vörös István, az egykori Prognózis frontembere, Derzsi György, Benkő Géza, a Tv2 sztárja, a Sziahelo, Dávid Roland, a Dr. Grog – Gazdag Tibor zenekara és a Pannon Várszínház társulata. A sztárok mellett a helyi és környékbeli művészeti együtteseknek, csoportoknak is lehetőséget biztosítanak a fellépésre. A régi templomban zongora koncertek hallhatnak a komolyabb zene iránt érdeklődők. A kultúrházban és a tejcsarnokban pedig a térség képzőművészeinek alkotásaiból látható kiállítás.

A fesztivál mindkét napon egész napos szórakozást ígér. Lesz modellrepülő-bemutató, pónilovaglás, kvízjáték és családi vetélkedő. A várjátékokon a csapatok értékes ajándékokat nyerhetnek. A fesztiválozókat várapródok segítik az eligazodásban, akiket munkájukért ünnepélyesen az Essegvár igazi apródjaivá avatnak a fesztivál végén.

A családoknak külön gyermekprogramokkal kedveskednek a szervezők. A Pannon Várszínház gyermekelőadással készül. Emellett lesznek ugrálóvárak, gyermekvetélkedők is. A programok helyszíne a kultúrház, valamint a mögötte felállított színpad és a sportpálya.

A programokat mindenki ingyenesen látogathatja, de a nemes cél érdekében az apródok 500 forintért támogatói jegyeket árulnak a helyszínen. Aki legalább három támogatói jegyet vásárol, az Essegvár emblémával ellátott pólót kap ajándékba. A támogatói jegyek tombolaként funkcionálnak, megvásárolóik között értékes ajándékokat sorsolnak ki, többek közt herendi vázákat és porcelántárgyakat. Az így összegyűlt felajánlásokat a szervezők a Bándért Közalapítványon keresztül a vár felújítására ajánlják fel.

A Veszprémben tartott sajtótájékoztatón Schindler László polgármester elmondta, az elmúlt két évben több ezren látogattak ki a rendezvényre és ismerték meg a Bándot. A polgármester szerint az Essegvári Napok ismertséget hozott a településnek, és nem utolsó sorban az eladott támogatói jegyek által szépen gyűlik az önrész egy pályázati támogatáshoz. Szeretnék ugyanis renoválni Essegvár romját, oda áramforrást kiépíteni, és egy színpadot is felállítani.
 

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.