Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Digitális világ - minden házhoz megy

2012. július 31. 10:56
Az internet elterjedésével gomba módjára szaporodnak az olyan lehetőségek, amelyekkel időt és energiát spórolhatunk. Lássunk ezek közül néhányat!

Az online banki ügyintézést már sokan jól ismerik. El sem kell hagyni a házunkat, csupán néhány kattintással átutalhatjuk a pénzt az ismerősünknek, az egyetemen kifizethetjük a költségtérítést, vagy feltölthetjük a telefonunkat.

A pénzügyek egy újabb színtere a tavaly óta magyarul is elérhető PayPal rendszer. Ez egy virtuális bank, amely jelentősen megkönnyíti az interneten való vásárlást és eladást. Amikor ezt a rendszert használjuk, nem adjuk ki a bankszámlaszámunkat és az olyan adatokat, amelyekkel mások visszaélhetnek. Csak hozzákötjük a bankszámlánkat egy PayPal fiókhoz, és már használhatjuk is. Persze tranzakciós díjak itt is vannak, de ezek távolról sem olyan magasak, mint egy egyszerű bankkártyás átutalásnál. Nagy előnye a rendszernek hogy nemzetközi, így a külföldi számlatulajdonosokkal ugyanolyan egyszerűen és gyorsan tudtunk tranzakciókat lebonyolítani, mint honfitársainkkal.

Hogy miért jobb a virtuális térben vásárolni és ügyeket intézni? A válasz egyszerű: kényelem és gyorsaság. Nem kell félni attól, hogy elkapkodják előlünk a színház- vagy koncertjegyeket. Mire megnéztük, mikor van nyitva a jegyiroda, mire időt tudtunk szakítani a vásárlásra, addigra gyakran már az utolsó belépő is elkelt. Az internet segítségével már az első pillanatban lecsaphatunk, megrendelhetjük a jegyet, kinyomtatjuk (vagy később beugrunk érte a jegyirodába), és már csak annyi dolgunk van, hogy elmenjünk az előadásra.

Hasznos dolog a MÁV online jegyrendelése is. Ha interneten rendezzük az egészet, nem kell attól rettegni, hogy a pénztárban előttünk álló személy jegyet vesz a fél rokonságának, elmeséli az élettörténetét, vagy hosszasan vitatkozik valamiről a pénztárossal, miközben az utolsó vonatunk nélkülünk gördül ki a pályaudvarról. Persze ha valamit csak sorban állás árán kaphatunk meg, arra is van megoldás: felbérelhetünk valakit, hogy jó korán álljon be helyettünk. Ez a szolgáltatás nem érhető el Magyarországon, bár nálunk nincs akkora kultúrája a sorban állásnak.

Ha otthonülős típusok vagyunk, arra is van megoldás. Néhány veszprémi pizzázóból és étteremből már online is lehet rendelni. Egyes városokban pedig a nagybevásárlást is megoldják a felhasználó helyett. (Itt szeretném felhívni a vállalkozók figyelmét, hogy Veszprémben még nincs ilyen szolgáltatás).

De az internet segítségével nem csak az alapvető szükségleteinket elégíthetjük ki. Vehetünk magunknak ruhákat, bútorokat, elektronikai felszereléseket, többnyire használhatatlan, de jópofa kacatokat, óriásrobotot, vagy egzotikus külföldi feleséget is.

Ha igazán lusták vagyunk, megrendelhetjük az utóbbit, hogy aztán ő intézze nekünk az interneten az ügyeket. Bár valljuk be, ez nem éppen költségtakarékos megoldás.
 

Horák János
további cikkek
Kedvezően változhatnak 2016-ban is a reálbérek Az Utazás Kiállításon hosszú idő után váratlanul találkoztunk össze és egyeztettünk Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, hogy egy későbbi időpontban szerkesztőségünk interjút készít vele. 2016. április 21. 9:48 300 százalékkal többen olvassák a hirado.hu-t a megújítás óta Közleményben tájékoztat a közmédiát felügyelő MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) többek között a hirado.hu internetes hírportál látogatottságának elmúlt egy évben mért növekedéséről. 2016. április 15. 11:47 Korszerű ultrahang diagnosztikai készüléket kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház Április közepén teljesítette a Duna Aszfalt a Bács-Kiskun Megyei Kórház kérését, melyben egy ultrahang-diagnosztikai eszköz vásárlásához járult hozzá nagymértékben a Neurológiai és Stroke Osztálya számára. A hordozható eszköz várhatóan évente legalább 4.000 beteg vizsgálatát teszi majd lehetővé, fontos szerepe lesz a stroke betegség korai felismerésében, a betegek monitorozásában, illetve a prevencióban is. A betegség diagnosztizálása a készülékkel biztosabbá és gyorsabbá válik. A vállalat adománya egy jól átgondolt és célzott támogatási terv része, amely a jövőben is sokak számára biztosíthat reményt és lehetőséget. 2016. április 14. 15:37 Válaszolt a támadásokra az 500 milliárdnyi projektet menedzselő NFP Jelentős feladat vár az elkövetkező időszakban az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-re (NFP), melynek határidőre kell előkészítenie és megvalósítania több száz beruházást a hulladékgazdálkodás, az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés területén. A napokban a sajtóban számos találgatás jelent meg a szervezet tevékenységéről, nem a legjobb fényben beállítva az NFP által négyéves keretmegállapodásokra meghirdetett pályázatokat. További feltételezések helyett a cég vezetőjével ültünk le Kecskeméten tisztázni a legfőbb kérdéseket. 2016. március 24. 12:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.