Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Digitális világ - Zseb-Hollywood

2012. augusztus 1. 14:34
A mozi elterjedése óta rengeteg fiatalnak az a vágya, hogy filmsztárrá váljon. Ennek az álomnak a megvalósítása az internetnek hála közelebb van, mint valaha.

Ha az ember híres akar lenni az interneten, két dolgot tehet. Az első, egyszerűbb módszer a következő: vegyél egy kamerát, és csinálj előtte egy annyira kínos dolgot, hogy szüleid elbujdossanak szégyenükben. Töltsd fel az internetre, és élvezd a hírnevet, ami a világraszóló égéseddel párosul.

Azonban ha van benned némi kreativitás, és van érzéked a filmkészítéshez, készíts inkább websorozatot!


A The Guild (A Céh) című websorozat szereplőgárdája

Az kilencvenes években megjelent műfaj a kétezres években virágzott ki a szélessávú internet elterjedésének köszönhetően. A websorozatok jellemzői, hogy legtöbbször ingyenesen nézhetők valamelyik videómegosztón, az epizódok rövidek, és hogy általában rendkívül kevés pénzből hozzák ki őket. A költségvetés ugyan gátat szab a formának, de ez ne riasszon el senkit! A remek tartalom így is képes lehet odakötni a nézőket a monitor elé.

Az egyik leghíresebb példa a The Guild (A Céh) című, online RPG rajongó csapatról szóló sorozat, amelynek első évadját nagyjából három helyszínen forgatták, kevesebb mint tíz színésszel, durván két hét alatt. Ennek ellenére iszonyú népszerű lett, és az elkövetkező epizódokat már rengeteg szponzor támogatta.

Persze ez is lehet drága műfaj. Ha a professzionális műsor a cél, akkor a költségek elég magasra szökhetnek. Példaként itt van a méltán híres Dr. Horrible’s sing- along blog. Ennek a költségvetése 200 000 dollár (44 millió forint volt). Viszont ez az összeg még mindig elenyésző ahhoz képest, hogy egy átlag TV sorozat csupán 45 perce ötször ennyibe kerül. Ha sikeresebb a műsor, az összeg még magasabbra rúghat, 2000-ben a Jóbarátok egy főszereplője 750 000 dollárt kapott epizódonként.

Szerencsére azonban az amatőr színészek nem szokták elkérni egy kisebb ország éves költségvetését, így nem kell aggódnunk annyira az anyagiak miatt. Ha van egy remek ötletünk, és találunk hozzá embereket, akik segítenek megvalósítani, már sínen is vagyunk! Már csak annyi dolgunk van, hogy megírjuk a forgatókönyvet, leforgatjuk a filmet, feltöltjük egy videómegosztóra, minden ismerősünknek belinkeljük, aztán már csak várni kell a nézőket! Persze a világhír még messze van, de egy kis közösséget még meg lehet szólítani. És ami a legfontosabb: alkotni jó! 
 

Horák János
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.