Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi séták - A belváros

2012. augusztus 7. 11:18
Veszprémi sétánk második állomása a belváros. A város dobogó szíve, amely egész nyáron színes programokkal és rendezvényekkel várja az ide látogatókat.

„Ugye gondolsz néha rám, ha végigsétálsz a Kossuth utcán?” - hallhatjuk a Rubber Puppet zenekar Veszprémről szóló számában. A belváros végigjárását is ezen a helyen kezdjük.

Ha a buszmegálló felől jövünk, feltűnni nekünk egy gigantikus gödör. Ez szerencsére csak ideiglenes állapot. A belváros rehabilitációja program keretében a város megszépíti a Kossuth utcát, az pedig nem megy túrás-fúrás nélkül. De mielőtt tovább rohannánk, nézzünk kicsit körül! A fagylaltozók, boltok, éttermek sora már itt elkezdődött. Érdemes őket megjegyezni, vagy akár rögtön betérni valamelyikbe.

A Kossuth utcán elhaladva a Három grácia szökőkút mellett elérünk az órához. Ha valaki össze akar futni az ismerőseivel, vagy randevút beszél meg, általában ezt az órát jelöli meg a találkozás helyének. Itt van a közelben a Mestermű galéria is, ahol állandó és időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.

Ha erről a pontról végignézünk a Kossuth utcán, egyértelműen szembeötlő a kettősség. A bal oldalon ronda, de egyeseket mégis nosztalgiával elöntő (azaz retro) épületek állnak, amiket a valójában tizenkilenc emeletes "húszemeletes" koronáz meg. Ezeket a hatalmas dobozokat még a szocializmus idejében rakták ide, lerombolva Veszprém régi épületeit. Szerencsére nem sikerült teljes munkát végezniük, ezért az utca jobb oldalán megmaradtak a régi polgári („pre-retro”, vagy esetleg „pretro”) stílusban.


Blog art galéria

Ez utóbbiak között elsétálva kilyukadhatunk a Gizella vagy a Fortuna udvarban. Itt rengeteg kis terasz és szórakozóhely van, a palacsintázótól elkezdve, a kocsmán át a sonkás-kolbászos étteremig. Ha végigmegyünk ezeken, kijuthatunk az Óváros térre. Itt az Óváros galéria, és Blog art galéria várja a kulturálódni vágyókat. Az egész teret gyönyörű régi épületek veszik körül, itt van a polgármesteri hivatal is, és innét juthatunk fel a várba.

Miután körülnéztünk, forduljunk meg, menjünk vissza egy kicsit, és kanyarodjunk le a Virág Benedek utcán. Itt szintén rengeteg kiülő teraszos kis helyiség fogad minket. Tovább indulva pedig belefuthatunk a Petőfi Színházba, és a Színházkertbe. Itt található a megyei könyvtár, a megyeháza, az Kávé és Teaház az Íródeákhoz a maga időszaki kiállításaival, valamint a Brusznyai emlékmű is. Ehhez közel van az Erzsébet liget is, ahol a romantikus sétálgatás mellett a Laczkó Dezső Múzeumban is eltölthetjük az időnket.

Persze a belvárosba nem csak a szórakozóhelyek és múzeumok miatt érdemes betérni. A májusi Gizella napokkal megkezdődik Veszprémben a nyári szezon. Rengeteg koncert, fesztivál és más egyéb program várja a látogatókat. Az Utcazene fesztivál a Kossuth utcától a várig megtölti az egész várost zenerajongókkal és zenészekkel. A Veszprémfest nagyszabású koncertjei hatalmas tömegeket mozgatnak meg. Zenélő udvar, folklór parádé, kirakodó vásár, nemzetközi kézilabda fesztivál, és még lehetne sorolni a programokat.

Egy dolog biztos, Veszprém belvárosa minden korosztálynak és érdeklődési körű embernek tartogat valamit, ami miatt szívébe zárhatja ezt a várost.
Nagyon régóta leginkább a Balatonról feljövő turisták látogatnak ide, ha éppen nincs strandidő. Azonban a rengeteg fesztiválnak hála változik ez a helyzet, és Veszprém lassan egyre több ember fő utazási célpontjává válik.
 

Horák János
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.