Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

GYAK XXX. rész: Apák

2012. augusztus 13. 8:46
A férfiak, akik nélkül nem lennének azok a cuki kis lények, akik a gyerekeink. Pasik, akik hol vannak, hol nincsenek, de egyszer voltak, az fix.

Mármint velünk együtt. Hogy milyen módon, az mindegy. Az eredmény a fontos.

Mert ugyebár alapesetben a gyermek, az lehet a véletlen műve. Azé az egyszeri nagy örömködésé, aminek fizikai kapcsolat a vége. Intim fizikai kapcsolat. Ahol még az is lehet, hogy a védekezési szándék is megvan, csak éppen a Sors akarja másként. Ilyenkor az apa leginkább vér szerinti, és ennyi

Aztán lehet a hirtelen felindulás eredménye is a csimota. Amiben van némi rejtett szándék arra nézve, hogy vajon a választott hapsi képes-e gyermeket nemzeni, mert csak akkor lehet boldogító az igen. Ez a „pocakos” mennyasszonyok alkoholmentes lagzijának oka, még ha szó sem esik ilyenről, akkor is.

Persze lehet előbb is a boldogító igen, aztán jöhet – divatos szóval élve – a babaprojekt. Ez ugyebár van, akinek már a nászéjszakán vagy -úton sikerül, van akiknek később, és van akiknek segítséggel. Itt maga a gyártási folyamat már legális, papíron hivatalos, és egyértelműek a szülők. (Kivéve, ha anyuka titokban mással is a projektben van, ám itt a TITOK a lényeg.)

Aztán élettársak is lehetnek a szülők, ilyenkor is gyerek lesz a gyerek, nem más. Papír ide vagy oda, attól még a folyamatok zajlanak, ahogy kell. Lehet, hogy ilyenkor is segítséggel indul a kisember élete, de a világra mindenképpen az édesanyjából jön.

Így aztán megállapíthatjuk – amit már mindannyian nagyon jól tudunk –, hogy anya csak egy van, apa meg… De azt hiszem, az számít, hogy a gyereknek ki tud az az hímnemű ember lenni az életében, aki megmutatja, milyen a férfiak világa. Lehet a kölök leány vagy fiú, mindegy, az a csodálatosan érthetetlen valóság a lényeg, amiben az apák élnek.

Mert valljuk be, anyaként bizony sok minden érthetetlen, de elfogadható és szerethető számunkra: például az üvöltő gyerek melletti nyugodt alvás, a focimeccsel altatás, a sörös dobozzal szemléltetett „hideg”, és mondjuk a hagyma és töpörtyű kóstoltatása az alig egyévessel.

Mert az apa mindig dolgozik. Ezért apa a kedvenc, a játszópajtás, aki sokkal engedékenyebb, mint anya. Egy bizonyos pontig persze. Apa továbbá az, aki minden rosszaságban benne van, miközben igyekszik megteremteni a kenyérre valót, ami igen nehéz feladat manapság. Mert nagyot álmodni lehet, és bizony mindenkinek vannak vágyai, de a realitásnál kell maradnunk. Az pedig nem könnyű feladat. De ez már legyen egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.