Mától az ország kétszáz cukrászdájában bárki megkóstolhatja a veszprémi recept alapján készült süteményt. A torta sikerének titka nemcsak a friss és jó minőségű alapanyagokban, hanem az elmúlt hetekben, hónapokban belefektetett munkában is keresendő. Minderről az édességet készítő csapat vezetőjével, Pintér Zsolt cukrászmesterrel beszélgettünk.
Pintér Zsolt
– Ízek, színek, alapanyagok tekintetében sokféle süteményből válogathatnak a hozzátok betérő vendégek. A széles kínálatból miért éppen az almás-mákos tortával neveztetek a versenyre?
– Meg kellett felelnünk a versenykiírásban meghatározott szempontoknak, vagyis hogy magyaros hangzású, a hazai ízvilágba illeszkedő receptet alkossunk. Az elmúlt években több közkedvelt magyar gyümölcs is alapanyagja volt a nyertes kreációknak, de az almát eddig nem vitték sikerre. Hasonlóan mellőzték a mákot is, pedig rengeteg kedvező élettani – például bél- és értisztító – hatását ismerjük. Egyébként volt már egy hasonló összetételű süteményünk, amit kedvelt a közönségünk, ennek a receptjét dolgoztuk át a versenyre.
Egy tonna almát dolgoznak fel ezekben a napokban
– Kinek az elismerése fontosabb, amikor egy sütemény sikeréről beszélünk? A szakma vagy a fogyasztók visszajelzései hangsúlyosabbak?
– Mindig a vendég véleménye a legfontosabb. Persze jól esik minden szakmai elismerés és díj, az évek alatt össze is gyűjtöttünk párat, de a vendég elismerése mindennél fontosabb.
– A keddi bejelentés után olvastam egy blogbejegyzést, amiben az egyszerűsége miatt dicsérték a tortátokat, nem kell az egész várost körbeutaznod, hogy minden alapanyagot beszerezz.
– Igen, könnyen hozzáférhető alapanyagokkal dolgozunk, amikhez akár télen is hozzá lehet jutni. A receptben is jeleztem, hogy érési időszakában a jonatán almát preferáljuk, egyébként pedig az idaredet, amiből az év bármely szakában találhatunk jó minőségűt, ahogy a mák sem szezonfüggő. Az egyszerűség mellett a természetesség, a lágyság, a frissesség voltak a fő szempontjaink. A tortánk nem tartalmaz semmiféle kötőanyagot, színezéket, csak természetes összetevőket.
Az ország tortája, itt még csupaszon
– Nem sokat tudunk a döntési folyamatról, milyen próbákat kellett kiállnotok?
– A zsűri először június elején, egy soltvadkerti fagylaltversenyen találkozott a harminchat benevezett tortával. Az édességeket mindenféle logó, vagy a cukrászdára utaló felirat nélkül értékelték, így választották ki az öt legjobbat. Egyébként ezen a versenyen az Őrség kincse nevű fagylaltunkkal elnyertük az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját.
Június közepén Lajosmizsén már csak a legjobb öt pályázó kreációi közül válogatott a tizenkét ítész. A tortákat egészben és szeletelve is szemügyre vették, majd elbeszélgettek a cukrászokkal. Próbáltak új szempontokat felvetni, javasolták például, hogy használjunk mandulát is, de sikerült meggyőzően érvelnem a koncepciónk mellett.
Az utolsó forduló Érden volt július harmadikán, itt dőlt el, hogy az öt döntős közül minket választottak ki.
Szabolcsi almás máktorta
– Hogyan telnek az utolsó napok a nemzeti ünnep előtt?
– A keddi hivatalos bejelentés óta óriási a felhajtás. Rengeteg SMS-t kapok vendégektől, idegenektől is, és érezhetően megnőtt a forgalom mindkét üzletünkben. Az igazi őrület pedig még előttünk áll. A hosszú hétvégét a fővárosban, a Lánchíd budai hídfőjénél található Magyar Ízek Utcájában töltöm, ahol a szervezők tervei szerint negyven-ötvenezer tortaszelet fogy majd. Talán egyszerűbb elképzelni ezt a hihetetlen mennyiséget, ha elárulom: ebben a néhány napban egy tonnányi almát használunk fel. Éppen ezért, aki él és mozog, most ezen dolgozik, a csapatunk hihetetlen lelkesedéssel készül az ünnepre. Fontos kiemelni, hogy ez a történet a Kokó cukrászda minden dolgozójának közös eredménye. Az ország tortája mögött egy családias közösség áll. Mindig azt mondom, hogy ide csak az jöjjön dolgozni, aki jó kedvvel teszi. Ez olyan művészet, amihez elszántság kell, kevés, ha csak megszokásból csináljuk.
Mozgalmas hónapok elé néz a cukrászda
– A keddi sajtótájékoztató és a hétfői nemzeti ünnep között hét igen intenzív nap telik el. Mit vársz az ezt követő időszaktól?
– Úgy gondolom, hogy az érdeklődés az ünnep után sem hagy majd alább. A következő két hónapban komoly forgalomnövekedésre számítunk, sokan lesznek kíváncsiak az eredeti csapat süteményére. Egy nyíregyházi cukrász barátom felkészített rá, hogy a legelszántabbak akár száz kilométert is megtesznek egy szelet tortáért.