Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hétperces filmgroteszk nyert

2012. augusztus 26. 17:02 // Forrás: MTI
Hétperces filmgroteszk nyerte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által biztosított fődíjat a vasárnap befejeződött 19. Országos Diákfilmszemlén.

A szemle keretében általános és középiskolás, valamint fiatal filmes alkotók összesen mintegy 1500 percnyi alkotásából válogatta ki a szakmai zsűri a 33 legjobb művet.

A keddtől vasárnapig tartó mustra győztese a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) tanuló Bán Attila, Szufla című alkotása lett.

"Kerestük a humort, a kreatív munkát és azt a dramaturgiát, amely bemutatja, hogy miként épül fel a film. Úgy gondoltuk, hogy ez a fikciós történet egy nagyon helyes szatíra. A gondosság, a képminőség, a snittelés és a film egész világa azt sugallta, hogy rendkívül megfontolt, jól megírt forgatókönyv eredménye, amelyben ugyanakkor egy szó sem hangzik el, bár hangeffektek vannak benne" - mondta el az Aranytíz Kultúrházban megrendezett mustra ítészei között helyet foglaló Szita Miklós producer az MTI-nek.
Mint hozzátette: a 14 éves kor feletti nézőközönségnek szóló győztes alkotást - a 100 ezer forintos díj mellett - az MTVA megvásárolja és a közmédia csatornáin mutatja be a nagyközönségnek.

A Medgyesi Gabriella filmrendező, szerkesztő, Nyakó Júlia színművész, Szita Miklós producer, Matkócsik András operatőr, filmrendező és Mester Kis Ákos filmrendező alkotta zsűri ítélete alapján összesen 33 díj talált gazdára a vasárnapi eredményhirdetésen.

A díjazottak dicsérőokleveleket, DVD- és könyvcsomagokat, továbbá szakmaimagazin-előfizetéseket kaptak. Az általános és középiskolás, illetve fiatal filmes alapkategóriákon kívül, zsűri-, és alkotói díjakat osztottak ki.

"A mi közös ízlésünk, és az elmúlt négy nap kritikái, illetve hozzászólásai alapján gyűjtöttük össze a zsűri hangulatát leginkább tükröző alkotásokat" - húzta alá az ítészek-díja kapcsán Szita Miklós, hozzátéve, hogy az alkotói-díj esetében a filmesek önálló művészi elképzeléseit, a különböző műfajokon belüli gondolkodásukat nézték, illetve azt, hogy miként építik fel az alkotói hitvallásukat ebben a fiatal korban.
Merza Gábor, a szemle igazgatója hangsúlyozta, a napi vetítéseket záró konzultációk a mustra alapját képezték, hiszen a kezdeményezés nem csupán művészeti, de pedagógiai jelleggel is bír. Az ország legkülönbözőbb pontjairól, valamint Szerbiából, Romániából és Szlovákiából érkezett alkotásokat elemző zsűri nagy hangsúlyt fektetett a vizuális nevelésre, mert a pályázó fiatalok nagy része elsőfilmes; a 20 percnél rövidebb alkotások esetében ezért sincs előzsűrizés a szemlén.

Medgyesi Gabriella elmondta, a bírálók egyrészt a látott filmmel kapcsolatos, másrészt az alkotó készségeiből és tanulmányaiból még hiányzó ismeretekkel látták el a fiatal filmeseket. Ez a gyakran vitákkal fűszerezett szakmai diskurzus adja a filmszemle igazi jelentőségét, hiszen az alkotók profiktól kaphatnak visszajelzést a filmjükről, és leginkább ezen dialógusok révén tanulhatják meg, hogyan kell tudatosan gondolkodni egy filmről - vélekedett a rendező.

A díjazott alkotásokból összeállított, valamivel több mint két órányi ízelítőt, a Tabán mozi tűzte műsorára vasárnap délután. 

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. ma 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. ma 16:31 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.