Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A színházi közeg tanít

2012. szeptember 21. 10:38
Százéves tárgyakat is használnak a Petőfi Színház egy-egy előadás során – tudtuk meg Török Virág kellékestől, aki nemrég átvehette a Bujtor-emlékgyűrűt.

Az emlékdíjat Bujtor Judit – a Petőfi Színházat korábban igazgató Bujtor István özvegye – alapította azzal a szándékkal, hogy a közönség számára „láthatatlan”, ám a színház számára nélkülözhetetlen háttérmunkások érdemeit elismerjék. A díjról a színház munkatársai minden évben titkos szavazással döntenek. Az idén Török Virág kellékes vehette át a kitüntetést.

– Hogy érzi magát? Meglepte az elismerés?

– Váratlanul ért, de nagyon jól esett. Ez a díj tizennyolc év munkájának az elismerése. Még egy hét után is találkozom ismerősökkel, szomszédokkal akik gratulálnak. Jó érzés, hogy a családom és a barátaim ennyire büszkék rám.

– Hogy képzeljük el az ön munkáját?

– Több órával az előadás előtt érkezem a színházba. Előkészítem az aktuális darab kellékeit a színpadra, előkészülök a gyors váltásokra. Minden tárgynak megvan a pontos helye, a darab csak akkor tud zökkenőmentesen működni, ha minden a helyén van, amikor szükség van rá. Emellett a raktárban rendben tartom az épp nem használt kellékeket. Vigyázni kell ezekre a tárgyakra, hiszen nem mai darabokról van szó. Akad közöttük száz éves is.

– Hogy lesz valakiből kellékes?

– Nézőtéri ügyelőként kezdtem, aztán csakhamar átkerültem a színpad másik oldalára. Tíz évig voltam öltöztető, aztán a kellékesek vezetője áthívott erre a területre, én pedig örömmel jöttem. Változatos a munka, folyamatosan új dolgokat tanulok közben.

– Beengedi a színházat a magánéletébe, vagy amikor hazamegy, akkor becsukja maga mögött az ajtót?

– A magánéletemre vigyázok, a barátaim is többnyire civilek. Persze jóban vagyok a színészekkel, munkatársakkal is, hiszen év közben az időm nagy részét itt, velük töltöm. Gyakran le is maradok a születésnapi bulikról, de a nyári szünetben igyekszem mindent bepótolni.

– Amikor nézőként megy színházba, akkor szakmai szemmel is figyeli az előadásokat?

– Igen, minden apró részletre odafigyelek, és észreveszem a legapróbb hibát is, ha egy tárgy vagy jelmez nem megfelelő, vagy nincs a helyén. Ez „szakmai ártalom”, de emellett természetesen tudom élvezni is az előadásokat.

– Miben változtatta meg önt a színházban töltött csaknem húsz év?

– Kitartóbbá tett. Megtanultam kezelni, hogy nincs különbség hétvégék és hétköznapok között. Ez egyfajta önfeláldozást igényel, de igazából ezt élvezem. Fontos is, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, csak így érdemes csinálni. Felelősségteljesebb lettem, ez a munkakör önállóbbá tett. Műveltebbé váltam, vannak darabok, amiket kívülről tudok. A színház egy olyan közeg, ami tanít és felhúz.  

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.