Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Örmények üzenete

2012. szeptember 23. 8:39
Az örmény hit és kultúra összetartó erejét továbbítják Balabanian Hartioun fotói, melyeket a várban található Piarista templomban állítottak ki.

A Szakrális Művészetek Hete országos programsorozatának keretében szervezete meg Balabanian Hartioun fotóművész tárlatát a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény.

Örményország tájait, kolostorait, szakrális helyeit, fővárosát, Jerevánt megörökítő képek üzenetet hordoznak, az örmények üzenetét. Felelevenítik a történelmüket, ezáltal megmutatják az örmények lelkét, értékeit. Megmutatják, hogy miért gondolják az örmények, hogy az ő országuk területén terült el az egykori a bibliai édenkert. Láthatjuk Ararat hegyét, ahol egykor a nagy özönvíz után kikötött Noé. A csodálatos hegyekkel övezett szubtórpusi felföldön a gyors vizű folyók mentén megbúvó kolostorok többet mutatnak maradandó építészeti emléknél. Többet, az örmények sziklaszilárd katolikus hitét, az erre épülő kultúrájukat.

Sok közös pont van a magyar és örmény nép történelmében. Mindketten a katolikus hitet valljuk. Mindketten sokat szenvedtünk, harcoltunk hitünkért. Mindkét nép sokat küzdött idegen hódítókkal: bizánciakkal, mongolokkal, törökökkel. És a XX. században Örményországot is szétszabdalták, és számtalan honfitársukat vesztették el. Több millióan kerültek külföldre, indultak neki a nagyvilágnak. De ennek ellenére nem szakadtak el egymástól, hiszen a közös hit és kultúra összetartja őket.

Az örmény könyvnyomtatás 500. és az Örmény Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulójának tiszteletére szervezett tárlat megnyitóján részt vett Porga Gyula polgármester is. 

Pethő Imre
Kovács Bálint
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.