Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 27. Virgil
Veszprém
7°C
2024. november 27. Virgil
Veszprém
7°C

Látványkonyha zölden

2012. szeptember 24. 14:04
Szezonja van még a befőzéseknek, az ősz bőséggel kínálja terményeit. Ötletekből sosem elég, ebben nyújtanak segítséget a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület kisfilmjei.

Ezekben lépésről lépésre mutatják be egy-egy finomság elkészítésének menetét. És, hogy mindez zöld legyen, minden természetes, azaz tartósítószer nélkül készültek az élelmiszerek az egyesület zöld látványkonyhájában.

Helyi termékek környezet- és emberbarát módon tartósítva – ez volt az alapgondolata a Csalán Egyesület „Helyi élelmiszert télen-nyáron” elnevezésű, a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás keretében támogatott programjának. A kóstolóval egybekötött lakossági előadások, a nagycsaládosokkal közösen eltett lekvárok, a receptverseny, a nagy népszerűségnek örvendő „B, mint befőzés” kiadvány mind-mind azt a célt szolgálta, hogy megtanuljuk, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan, ráadásul egészségesen és környezetbarátan tartósítani terményeinket. Ezt a sort egészíti ki az az öt kisfilm is, mely napjainkban vált hozzáférhetővé az érdeklődők számára. .

„ A kisfilmekkel széles közönségnek szeretnénk bemutatni, hogy mennyire egyszerű a házi tartósítás akár vegyszerhasználat nélkül is. Az öt kisfilm témája: a körtebefőzés, lekvár főzés, padlizsánkrém készítés, aszalás és savanyúság tartósítás. Úgy állítottuk össze a „menüt”, hogy többféle típusú tartósítási módot mutassuk be, és a konkrét recepten túl általános útmutatót is adhasson az érdeklődőknek ez a pár perces élmény” – avatott be bennünket a munka hátterébe Dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

„ Kitelepüléseinken nagy érdeklődés kíséri a napkollektoros aszalót, sokan érdeklődnek működési elve és használhatósága iránt. Aki megnézi az aszalásról szóló filmünket, gyakorlatban is láthatja, hogy e sokat reklámozott jószág - jó idő esetén - két nap alatt készre aszalja az almát, de akár más terményt is.” – mondta el Győri Judit, a Csalán Egyesület munkatársa, aki a filmekhez az ötletein kívül a hangját is adja. „Régi családi receptünk a fűszeres körtebefőtt, örülök, hogy ez is bekerült a válogatásba” tette hozzá.

Az egyesület aktivistái filmre vették még a padlizsánkrém készítést, a nagycsaládosokkal közös lekvárfőzést és a savanyúságok tartósításának menetét is. A filmeket a http://www.csalan.hu/hirek/filmjeink oldalon, a facebookon és a youtube csatornán találják meg az érdeklődők. És ha véletlenül elakadnának a keresésben, vagy bármilyen más kérdésük van zöld ügyekben, a Csalán Egyesület munkatársai örömmel állnak rendelkezésükre.  

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.