Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Örökké változó kolostor

2012. szeptember 25. 22:49
Az apáca kolostorromok és a jezsuita templom feltárásáról és felújításáról Koppány András régész tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeumban kedden.

Két éve a Kolostorok és Kertek projektnek köszönhetően megújult a Séd völgye. Ekkor tárták fel és tették rendbe a területen található elgazosodott romokat is. Koppány András keddi előadásán a kolostor történetét ismertette a feltárás során nyert információk alapján.

A feltárt területen megtalálták egy mára kiszáradt patak-ág nyomait, egy trapéz alapú udvar maradványait, és több templom romjait. Az első épületeket az Árpádok uralkodásának korai szakaszában hozták létre a Veszprémvölgyben. Az egyszerű középkori templomhoz magas, négyzet alapú torony tartozott. Kiderült: az épületegyüttes nagyon hasonlít a korabeli nyugati kolostorokhoz. Ez azért lepte meg a szakembereket, mert azt feltételezték, hogy az I. István király által a görög-keleti apácáknak adományozott területre bizánci mintára épülhetett fel a kolostor. Nem lehet pontosan megállapítani az épületek keletkezésének dátumát, így csak hipotézis marad, hogy a kolostor valóban István korabeli.

A rendelkezésünkre álló információk nagyon töredékesek, de minden jel arra utal, hogy a kolostort nagyjából 30-40 évente renoválták, átépítették. Az egyik ilyen felújításhoz köthető az első magyar építési szerződés, amit 1387. május 5-én kötöttek Konch mesterrel a zárda bővítéséről. Az okiratban részletesen olvasható az apácák által megrendelt új épületszárny minden paramétere. Szintén a XIV. századra tehető az oldalkápolna megépítése, ami alatt egy kisebb altemplom is volt. A régészek feltételezés szerint ezt temetkezési helynek szánták, de nem lehet tudni, hogy kit akartak itt örök nyugalomra helyezni, és hogy végül az illetőt valóban ide temették-e. Mindenesetre az altemplom rövid életű volt, a gótikus templom építésekor elbontották. A késő középkorban készült el a trapéz alakú udvar.

A területen több temetkezési helyet is találtak a régészek. Az egyik ilyen – világi holtakat is befogadó – temetőre később ráépítették a gótikus templomot, míg a középkori templom egyik támfala mellett kialakított sírkertben csak apácákat hantoltak el.

Az apácák 1533-ban a török veszély miatt hagyták el a kolostort, és minden értéküket magukkal vitték. Hogy a stratégiai ponton álló épületeket ne tudják erődítményként használni, a kolostort és a hozzá csatlakozó kiszolgáló épületeket megsemmisítették.

A török veszély elmúltával a jezsuiták kezdtek építkezésbe a területen. Mielőtt azonban templomuk teljesen elkészült volna, Mária Terézia feloszlatta a rendet. A veszprémvölgyi jezsuita templomot végül soha nem szentelték fel, és miután magára hagyták pusztulásnak indult.

A Kolostorok és kertek projekt során a templom boltozatát az eredeti tervek alapján építették újjá, méghozzá az akkoriban alkalmazott technikával. Hasonló mennyezet megépítését modern technológiával dolgozó építési vállalkozók ugyanis nem vállalták el.

A terület helyreállításakor komoly dilemma volt, hogyan tegyék látogathatóvá a romokat? A jezsuita templom esetében a teljes renoválás mellett döntöttek, míg a korábbi romok esetében minimálisan magasították meg az alapokat. Szükséges volt, hogy könnyebben elképzelhetővé, térhatásúvá tegyék a falmaradványokat, ám ennél magasabbra építeni csak a fantáziára alapozva tudtak volna.

Záró gondolatként Koppány András elmondta: az emberi törekvés, hogy az épületeket generációról generációra formálják, a kor igényeihez alakítsák, ma sem változott. Fontos, hogy funkciót találjunk a területnek, különben a romokat újra gaz lepné el. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.