Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Római oszloptöredék a kapu előtt

2012. szeptember 26. 12:57
Egy jó állapotú, római kori, faragott kőoszlop-töredéket találtak az aszfaltba ágyazva a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság munkatársai a napokban Alsóörsön.

Kasza Katalin régésztechnikus és Pálffy Sándor restaurátor kitartó munkájának és állhatatosságának köszönhetően a faragvány ma már a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum régészeti gyűjteményéhez tartozik. Lelkesedésükkel sikerült megnyerni az alsóörsi önkormányzat támogatását is. Hebling Zsolt polgármester közbenjárt az ingatlan tulajdonosánál, és az „operatív” munkában - a szállításban és a kapubejáró helyreállításában - is segítséget nyújtott a múzeum munkatársainak.

A restaurálási munkák befejezése után az ókori kőemléket az múzeumi igazgatóság római kori kiállítóhelyére, Nemesvámosra szállítják. Itt a Villa Romana Baláca kőtárában helyezik el, ahol nemcsak helyi, a temetkezéshez, halottkultuszhoz kapcsolódó, illetve az istenvilágba betekintést nyújtó kőfaragványok láthatók, hanem egész Veszprém megye területéről előkerülő, jelentős római kori műtárgyak is.

Csirke Orsolya régész szerint a jellegzetes helyi nyersanyagból, vörös homokkőből faragott oszloptöredék valószínűsíthetően környékbeli műhelyben készült. A 40 x 40 cm-es lábazatot a négy sarkán stilizált levélmotívum díszíti, felül egy szélesebb gyűrűvel válik el magától az oszloptörzstől, amelynek átmérője 33 cm. A múzeumi igazgatóság régészeti gyűjteményében több, hasonló megmunkálású, díszítésű töredék található. A római korból Balatonalmádi és Révfülöp környékéről ismertek művelés alatt levő, permi homokkőbányák. A balácai lapidárium (kőtár) kőemlékeinek természettudományos vizsgálata a Balaton-felvidéki római kori bányák és műhelyek kereskedelmi kapcsolatáról tájékoztat bennünket a bányákból nyersanyagként vagy (fél)kész áruként forgalomba került faragványok alapján.

Az alsóörsi műtárgyhoz megszólalásig hasonló oszloptöredék került elő Szentkirályszabadja „Szobahely” néven nyilvántartott lelőhelyéről. Ezt a darabot a kőépületre utaló kő-, habarcs- és tetőfedő téglatörmelék között találták 1965-ben. Hasonló, de részletesebben kidolgozott levélmotívumokkal díszített - néhány kisebb sérüléstől eltekintve -, ép kőoszlop került a lapidáriumba Csopakról. A megyében előkerült, párhuzamként állítható oszloptöredékek a Kr. u. 4. századból származnak.
 

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. tegnap 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. tegnap 16:31 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.