Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Jézus nyomában a Somló tetejére

2008. október 9. 16:24
Megnyitották a Jézus Krisztus életútjának tiszteletére épült „Biblikus tanösvényt” a nagyközönség számára. A turistaút Kolontár községéből indul, majd Devecseren és Borszörcsökön keresztül jut fel a Somló tetejére.

A 12 km-s táv megtétele közben a közönség szimbolikusan Jézus életének legfontosabb állomásait látogathatja végig, miközben interaktív gyakorlati feladatok – Palesztinából betelepített növények gyűjtésére, bibliai ételek készítésére is lehetőség van – és művészeti kiállítások segítségével ismerhetik meg a korabeli idők körülményeit. Az út kiinduló pontja Kolontár, ahol elkészítették a betlehemi barlang pontos mását, ahol egy jászol és egy betlehemi csillag szimbóluma is megtalálható. A következő állomás Devecser, amelyet a Torna-patak mentén érhet el a látogató: ez szimbolizálja egyben a Jordán folyót is. Devecser jelképezi Jézus életének názáreti szakaszát, ahol egy korabeli palesztin házban az ácsmesterség 2000 évvel ezelőtti eszközeit mutatják be. A Gyógyítás a Bibliában témát a Lelki Egészség Irodájában ismerhetik meg az érdeklődők.

                                                    

Devecser harmadik, a tanösvényhez kapcsolódó kiállításán Krisztus életének legnevezetesebb eseményeit lehet megtekinteni festményeken és ikonokon. A város magyar vallástörténelmi vonatkozásban is jelentős, hiszen Szántó (Arator) István, az első magyar katolikus bibliafordító itt született a XVI. században. Az úgynevezett „keresztút” vezet el Borszörcsökre, az utolsó előtti állomásra, közben különböző szoborcsoportok teszik a sétát kulturális élménnyé. A túra végcélját, a Somló tetejét az „öröm útján” – Jézus megváltó tevékenységének szimbóluma – érhetjük el, ahol a kilátói kereszt alatt pihenhet meg a fáradt vándor. Az utolsó megállónak jelképileg két értelmezése – Golgota és a mennyország – is lehetséges. A tanösvény mentén turistaházakat és konferenciatermet is építettek, ahol akár 150 ember is megpihenhet.

Izraelben nemrég valósult meg egy hasonló tanösvény, amely elkerülve a forgalmas turistalátványosságokat, Galilea vadregényes, csendes, néhol járatlan útjain keresztül barangolhatunk, felkeresve a Jézus és tanítványai által meglátogatott helyeket.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.